Mening van Cema

'Machine communicatie niet onder privacywet'

11 Oktober 2017 - Niels van der Boom

Als het aan Cema, de Europese branchevereniging voor fabrikanten van landbouwtrekkers en werktuigen, ligt, valt de communicatie tussen machines niet onder de nieuwe ePrivacy-wetgeving. Het noemt een vrije communicatie essentieel voor verdere digitalisering van de landbouw.

Het Europees Parlement stemt donderdag 19 oktober over zogenaamde ePrivacy-regulatie voor 'machine-tot-machine-communicatie (M2M)'. Deze regelgeving uitbouwen, noemt de brancheorganisatie een grote tegenslag voor de landbouw. De machine-industrie wordt op achterstand gezet. "De plannen moeten in de ijskast worden gestopt", schrijft het in een persbericht. "De stemming in het parlement is van cruciaal belang volgende week donderdag."

Privacywetgeving kan de landbouw schaden

Volgens Cema kan een uitbreiding van de regelgeving de digitale transformatie van de landbouwsector serieus schaden. Dat betekent een risico voor de concurrentiepositie van de Europese machinesector op de wereldmarkt.

Data overdracht is ruggengraat van digitalisering
M2M-communicatie vindt in steeds vaker plaats tussen machines die gezamenlijk op 1 perceel werken. Telematrie is hier een goed voorbeeld van. De chauffeur van de hakselaar of combine kan exact zien waar de kippers zich bevinden. Misschien kan de trekkerchauffeur zelfs zien hoe vol de graantank is. Ook in de grondverzetsector wordt M2M-communicatie steeds breder toegepast. Ulrich Adam, secretaris-generaal van Cema, noemt M2M de 'ruggengraat van een succesvolle digitale transformatie in de landbouwsector.'

Bedrijven hebben zelf de oplossing
Cece, de Europese brancheorganisatie voor grondverzetmachines, is het eens met de agrarische collega’s. Fabrikanten sluiten nu zelf contracten af, die slaan op het delen van data. Deze zogenaamde business-to-business relaties werken volgens Cema afdoende.

Wordt de ePrivacy-regulering uitgebreid, dan zijn fabrikanten verplicht om iedere gebruiker om toestemming te vragen. De brancheorganisaties noemen zo’n oplossing improductief. Door ingewikkelde algemene voorwaarden kan verwarring optreden, zo denken ze. De digitale ‘single market’ strategie, die de Europese Unie voor ogen heeft, komt hierdoor in gevaar.

Regelgeving bedoeld voor consument
De ePrivacy-regulatie is bedoeld om mensen en persoonlijke data te beschermen bij elektronische communicatie. Het gaat om consumenten en niet over bedrijven. Cema en Cece benadrukken dat het voorstander van data privacy is, maar dat de lijn tussen een simpele data-uitwisseling en bescherming van data dun is. Extra regulatie helpt hier niet bij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden