Zegt Corné Kempenaar

'Precisielandbouw is voor de boer niet hot'

19 Januari 2018 - Niels van der Boom

Tijdens een bijeenkomst van het collectief Dronewerkers op vrijdag 19 januari vertelt Corné Kempenaar, lector precisielandbouw en senior onderzoeker bij Wageningen Universiteit (WUR), over de Nationale Proeftuin Precisielandbouw. "Dit is een hot item in de landbouw, maar niet voor veel boeren."

Precisielandbouw is momenteel een hot item in de landbouwsector. "Iedereen is ermee bezig, behalve de boer. Dat is mijn idee", zegt Kempenaar. Tijdens zijn presentatie voor het collectief pakt hij de KWIN-saldoberekening voor aardappelen erbij. "Het is lastig om een gebied in de kostenberekening aan te wijzen, waar het pakket precisielandbouw in past."

Er moet geld bespaard worden om te investeren

Kosten en baten
"Tussen de theoretische opbrengst van aardappelen en de praktijk zit een gat van 40%. Een optie is om gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen efficiënter in te zetten, en zo de opbrengst te verhogen. Een alternatief kan zijn om te besparen op de kostenpost 'arbeid'. Ook de prijs van het product speelt een rol in het teeltrendement, al kan precisielandbouw hier weinig aan veranderen. Dit is het speelveld waarin de dronebedrijven zich bewegen. Ergens binnen de teelt moet geld worden bespaard om te kunnen investeren", aldus Kempenaar.

Akkerweb
De WUR werkt veel via het platform Akkerweb, waar bedrijven applicaties kunnen plaatsen voor precisielandbouwtoepassingen. "Een voorbeeld is de module loofdoding voor aardappelen. Hier is een middelenreductie van 40% mogelijk. Echter, bij een veldspuit van 39 meter gaat die reductie terug naar 20%. Wat we bij het ontwikkelen van de applicaties merken, is dat een goede rekenregel altijd vereist is. Voor het uiteenzetten van zo'n regel zijn verschillende lijnen te volgen. Wat de beste methode is, moet de toekomst nog uitwijzen", meldt Kempenaar.

Proeftuin Precisielandbouw
De lector houdt zich tevens bezig met de Nationale Proeftuin Precisielandbouw. "Die wordt geïnitieerd door de Nederlandse overheid en heeft als doel het implementeren van precisielandbouw om meer vergroening te bewerkstelligen. Daarbij richt het zich niet op de groep koplopers, maar juist op de volgers. Verschillende toepassingen worden in 2018 onderzocht, waaronder variabel bekalken en aardappelen poten, meststoffen en bodemherbicide toedienen, loofdoding en plaatsspecifieke aaltjesbestrijding. Het doel is om met meer gevalideerde modellen te komen die hierbij helpen."

Inmiddels hebben 55 akkerbouwers zich aangemeld voor deelname aan de proeftuin, weet Kempenaar. "Uiteindelijk worden er deze maand 6 uitgekozen. In 2019 gaat de Proeftuin zich ook op graslandmanagement, ruwvoerwinning en wellicht de fruitteelt richten. De proeftuin heeft een looptijd van 4 jaar."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden