Spuiten op plantniveau

Nieuwe Agrifac Condor barst van de elektronica

6 Februari 2018 - Niels van der Boom

Met veel tromgeroffel introduceert Agrifac de Condor Endurance II veldspuit. Een forse zelfrijder die barstensvol elektronica zit. Dat klinkt ingewikkeld, maar moet juist veel gemak bieden. Daarnaast maakt het bedrijf een sprong in de precisielandbouw. Het gaat van toedienen per werkbreedte naar schakelen per dop.

De Condor Endurance kennen we al sinds zijn introductie in 2013. Het grote broertje van de standaard Condor heeft een 8.000 liter tank en dat blijft zo. De 320 pk Volvo-motor is vervangen door een exemplaar van Cummins van maar liefst 500 pk. "Het extra vermogen is vereist om met meer dan 30 kilometer per uur te kunnen spuiten", legt productmanager Roelof van ’t Ende uit. "In Australië is dit een belangrijke vraag. De topsnelheid van de machine ligt op 60 kilometer per uur."

Onder de spuit passen 2,30 meter hoge banden

Boomhoogteregeling
Het StabiloPlus onderstel kreeg een langere wielbasis, zodat er 2,30 meter hoge banden onder passen. De bodemvrijheid bedraagt 138 centimeter en de draaicirkel bleef gelijk. Wel is hij smaller op de weg. De compacte bouw van de wielmotoren vermindert gewasbeschadiging. De J-boom en balancering blijven ongewijzigd. De maximale boombreedte is 55 meter. Wat wel nieuw is, is de in-huis ontwikkelde StrictHeightPlus boomhoogteregeling. Die bestaat uit 2 sensoren: 1 op iedere boomhelft. Zo’n sensor is opgedeeld in 3 zones, zodat een breder oppervlak wordt bekeken.

Afgezien van een nieuwe kleurstelling en motor zit het vernuft hem in de elektronica. Daarvoor komt Agrifac met een rits aan namen, wat zelfs voor de medewerkers even puzzelen is. Ze vallen onder de Need Farming paraplu. Kortgezegd: de visie van gewasbescherming op plantniveau met het gebruik van de data en de kennis die de boer heeft. De nieuwe Endurance is Agrifac’s eerste machine waarin al deze technieken worden gecombineerd. Niet alles is direct leverbaar op de eerste serie.

Nieuwe systemen:

  • StrictSprayPlus: compensatie afgifte in bochten
  • SmartDosePlus: middeleninjectie
  • DynamicDosePlus: variabele afgifte per dop met pulserende doptechniek
  • StrictHeightPlus: boomhoogteregeling
  • AICPlus: kunstmatig intelligente gewassensoren
  • EcoTronicPlus II: nieuwe terminal en zijconsole met joystick

Wordt in de praktijk met taakkaarten gewerkt, dan geldt de werkbreedte als nauwkeurigheid. Op de veldspuit meestal forse breedtes tot 52 meter. Met de Endurance II neemt Agrifac een sprong en stapt over op dopniveau, wat sturen op plantniveau mogelijk moet maken.

Standaard zitten de doppen op 50 centimeter onderlinge afstand, maar alternatieven zijn mogelijk. Iedere dop schakelt met een frequentie van maximaal 100 hertz per seconde. De pulserende spuittechniek wordt gezien als de heilige graal voor veel spuitenfabrikanten. Volgens het bedrijf voldoet de techniek aan de laatste wet- en regelgeving op het gebied van drift.

Pulserende spuittechniek
Door de klep razendsnel te openen en sluiten, wordt de vloeistofafgifte gewijzigd. Beperkingen aan de werkbreedte zijn er niet. Agrifac noemt dit DynamicDosePlus. In bochten is het mogelijk om de afgifte bij te stellen. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van vooraf opgestelde rekenmodellen, die berekenen met hoeveel de boomtip is vertraagd of versneld. Onder- of overdosering wordt zo ondervangen. Dit heet StricSprayPlus.

(Tekst gaat verder onder de foto)Zelflerende camera's moeten de spuit op termijn aan gaan sturen. Hier een prototype.

Real-time taakkaarten maken
De afgifte per dop regelen is interessant voor veel toepassingen, bijvoorbeeld bij vloeibare kunstmest, onkruid of loofdoding. Taakkaarten kunnen als input worden gebruikt, die satelliet- of dronebeelden als basis gebruiken. AICPlus gaat een stap verder. Camera’s op de boom bekijken het gewas en maken onder het rijden een taakkaart.

De techniek is zelflerend, zodat hij praktijksituaties steeds beter onder de knie krijgt. Hier moet het bedrijf nog veel ontwikkeling op uitvoeren. Deze werkwijze vergt ook een middeleninjectiesysteem, omdat je nooit exact weet hoeveel middel je gaat verspuiten. Het in de boom injecteren voorkomt restvloeistof.

Al die elektronica logisch weergeven en bedienen, is een enorme taak. Agrifac besloot daarom een nieuwe bediening te ontwerpen. Claas levert de cabine, maar zonder bediening. Voor de toekomst wordt over een geheel eigen cabine gespeculeerd. Op 1 groot touchscreen laad je de taakkaarten in en zie je de omgeving in 3D. Alle knoppen zijn binnen handbereik. Volgens de fabrikant is de bediening versimpeld en logisch opgebouwd. Detail: je smartphone laadt draadloos op in de armleuning.

Betalen bij gebruik
Een prijs voor de Condor Endurance II heeft Agrifac nog niet. In april start de productie. Vorig jaar is een 0-serie gebouwd en met de afgifte per dop experimenteert het al langer. Eind 2018 is alleen nog het nieuwe model leverbaar. De gewone Condor krijgt binnen 1 tot 2 jaar een update met dezelfde techniek.

Ook denkt de fabrikant na over een alternatieve aanschafwijze. "1 van de ideeën is pay-by-use", legt van ’t Ende uit. "Iedere nieuwe machine wordt met de techniek afgeleverd. Maak je er gebruik van, dan betaal je hier een bedrag voor. Of dat een vast tarief is, of afhankelijk van je besparing, wordt nog besproken. Klanten zijn vaak huiverig om met nieuwe techniek aan de slag te gaan. Zo hopen we ze te overtuigen."De bediening is vernieuwd. Hij moet nu simpeler te bedienen zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden