In Noord-Amerika

Autonome New Holland in de praktijk

28 Februari 2018 - Niels van der Boom

Net als collega-fabrikant Case IH gaat ook New Holland het veld in met een autonome trekker. Geen enorme kniktrekker op rupsen, maar een smalspoormodel die 110 pk levert. Dit trekkertje kan worden gebruikt om gras te maaien en om een bespuiting uit te voeren.

De Italiaanse fabrikant bouwt een T4.110F trekker om tot een robottrekker voor het autonome concept NHDrive. Daarmee maakte het eerder al publiciteit, toen een grotere T8 en T7 werden getoond met dezelfde techniek aan boord. Een Californisch wijnbedrijf gaat ermee experimenteren. Eerder deze maand maakte Case IH al bekend robottrekkers te testen op een vollegrondgroentebedrijf in dezelfde staat.

(Tekst gaat verder onder de tweet).

Robots voor speciale teelten
Carlo Lambro, brand president van New Holland, ziet veel in de autonome techniek. Speciale en hoogrenderende teelten als de druiventeelt kunnen volgens hem veel voordeel hebben bij robotisering. De standaardtrekker, waar het Amerikaanse bedrijf mee gaat testen, wordt voorzien van de nodige sensoren en camera’s. Die levert eveneens de Amerikaanse firma ATI, waar CNH mee samenwerkt op het gebied van autonome voertuigtechniek.

3 niveaus
Net als bij Case IH richt het autonome voertuigproject van New Holland zich op 3 niveaus: ondersteunende systemen voor de chauffeur, autonome techniek waarbij de chauffeur in het veld overzicht houdt en volledige autonome techniek. De boer houdt alleen vanuit kantoor overzicht. Ook in Nederland wil New Holland op korte termijn met dergelijke trekkers aan de slag.

Het is logisch dat New Holland hun marketingmachine aan het werk zet om het NHDrive-concept onder de aandacht te brengen. Het kan lastig zijn om marketing van feiten te onderscheiden. De T8 en T7 trekkers die op Europese beurzen stonden, waren vooral bedoeld om bezoekers te prikkelen en meningen uit de sector te ontvangen. Waar full liners als CNH vooral mee worstelen is de ontbrekende wet- en regelgeving op dit gebied. De techniek is meestal wel voorhanden maar de rem wordt er enigszins opgehouden.

Al in 2013 reed in Nederland een robottrekker

5 jaar eerder
Dat een wereldspeler als New Holland inzet op robotsering is logisch. Het toont de volgende stap in mechanisatieland. Voor een Nederlandse boer is de techniek niet nieuw. Al in 2013 reed in Nederland een robottrekker rond. Elektronicaspecialist Probotiq (tegenwoordig Precision Makers) ontwikkelde samen met spuitenfabrikant KWH Holland, de WUR en Fendt-importeur Abemec een autonome fruitteelttrekker. Inmiddels rijden er bij commerciële bedrijven meerderen in de praktijk rond.

Het X-pert 'robotpakket', zoals Precision Makers het noemt, wordt inmiddels wereldwijd aangeboden. Voor de fruitteelt, maar ook voor het autonoom maaien van golfbanen en voor akkerbouwbedrijven. Recent kwam het bedrijf nog in het nieuws door een John Deere 8R aan te passen voor een Deense akkerbouwer. In Australië draait sinds enkele jaren een gerobotiseerde Fendt met veldspuit.

Robot is dom
X-pert maakt gebruik van zogenaamde Teach & Playback techniek. Je doet het 1 keer voor en vervolgens herhaalt de machine je handeling keer op keer. Dat werkt prima wanneer de omstandigheden en de omgeving niet veranderen, denk daarbij aan een melk- of voerrobot. Bottleneck blijft dat de robot een (relatief) dom ding is, die uitblinkt in het herhalen van repeterende werkzaamheden.

Wordt de grond ineens zwaarder of lichter, dan worden de machine-instellingen (nog) aangepast. Dat is de volgende stap waar CNH zich op richt. Full liners hebben als voordeel dat ze niet merk-onafhankelijk hoeven te werken. Handig wanneer je trekker en werktuig met elkaar wil laten praten. Voor het zover is, zijn we echter een paar jaar verder. Tot die tijd heeft Nederland goud in handen.

Sinds 2013 rijden in Nederland al robottrekkers in de praktijk. Foto: Precision Makers

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden