Groter is niet goedkoper

'Akkerbouwer vaak overgemechaniseerd'

7 Mei 2018 - Niels van der Boom - 2 reacties

Britse akkerbouwers zijn vaak overgemechaniseerd in vergelijking tot hun bedrijfsgrootte. Dat concludeert AHDB na eigen onderzoek. Opvallend is dat vooral de grote bedrijven over veel machines beschikken, wat resulteert in hoge kosten per hectare.

De Britse brancheorganisatie; Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB), deed (in samenwerking met makelaarskantoor Strutt & Parker) onderzoek naar de machinekosten van akkerbouwbedrijven. Hiervoor werden de financiële cijfers van 21 zogenaamde 'monitor farms' met elkaar vergeleken. Dit zijn akkerbouwers die hun bedrijf openstellen voor collega’s om kennis te delen. Ze zijn verspreid gevestigd over het gehele Britse eiland.

Groot, maar niet goedkoper
De bedrijfsgroottes variëren van 97 tot bijna 1.300 hectare. Die spreiding geldt ook voor de machinekosten per hectare; die verschillen van £113 tot maximaal £290 per hectare (omgerekend €128 tot €330). "Ondanks het verschil in oppervlakte konden we geen voordeel ontdekken bij de kosten van grote bedrijven", zegt AHDB-manager Harry Henderson tegen Farmers Weekly.

"We hadden verwacht dat grote bedrijven hun investeringskosten beter over het aantal hectares konden verdelen. Dit was echter niet het geval", vervolgt hij. "Sommige van de grootste bedrijven hadden tevens de hoogste machinekosten. Ze geven simpelweg te veel geld uit aan het kopen van nieuwe apparatuur."

Zware of lichte grond
Een link tussen de verschillende grondsoorten kon AHDB niet vinden. "De 21 bedrijven beslaan allerlei grondsoorten. We hadden verwacht dat de bedrijven op zware grond, ook de hoogste machinekosten kende. De cijfers tonen echter aan dat bedrijven met lichte grond de hoogste kosten maken. Kleine akkerbouwers op zware grond hebben de laagste kosten."

Machinekosten in euro per hectare
Totaal €128 €330
Afschrijving €5 €137
Onderhoud €23 €71
Ploegen €46 €111
Combinen €47 €111
Diesel €32 €98

Bron: AHDB/Strutt & Parker

Zaaien en oogsten
Als reden voor overmechanisering noemen de ondernemers dat ze het werk sneller uit kunnen voeren en zo minder vatbaar zijn voor het weer. Henderson ziet dat anders: "Natte voorjaren en moeizame zomers hebben ervoor gezorgd dat boeren hun zaai- en oogstcapaciteit hebben verhoogd. Dit zijn aandachtspunten voor het managen van de machinekosten. Grotere machines zijn zwaarder en veroorzaken meer insporing wanneer het nat is. Het duurt jaren voordat je dit hebt verholpen."

Henderson raadt boeren, die worstelen met hoge machinekosten, aan om hun beleid grondig te herzien. "Het is belangrijk dat je niet wordt verleid door de buurman om een grotere machine te kopen. Bedrijven met de grootste en meest glimmende trekkers zijn meestal niet de best draaiende ondernemingen."

Vervangingsbeleid
AHDB heeft een aantal tips voor bedrijven die worstelen met een (te) hoge kostprijs. Dit begint bij het langer doorrijden met een trekker. De inruilwaarde daalt, maar langer doorrijden (tot de waardevermindering is gestabiliseerd) is goedkoper dan snel inruilen. Afschrijving is een flinke kostenpost maar, onderhoud, nieuwe banden of zelfs het reviseren van een versnellingsbak zijn meestal goedkoper dan nieuw kopen.

Voor de lange termijn is het goed om een vervangingsbeleid op te stellen. Kijk naar de kosten van het totale systeem en bepaal wat een geschikt bedrag is om te investeren in nieuwe machines.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
jos 10 Mei 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10878477/akkerbouwer-vaak-overgemechaniseerd][/url]
wat bedoelen jullie met langer doorrijden?
ipv 2 jaar 4 jaar, of ipv 10 jaar 20 jaar?
Einstein 10 Mei 2018
Lekker goed voor het mileu zeg door rijden met die ouwe meuk. Een goed ondernemer denkt ook aan zijn omgeving en niet alleen aan zijn portemonnee.
Abonnee
Vrij grof 10 Mei 2018
Gelukkig ruil jij je oude meuk niet in en laat je het wijselijk verschroten!
Of toch.......
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden