Weerupdate Vochtsensor

John Deere en Pessl gaan samenwerken

30 Mei 2018 - Niels van der Boom

John Deere kondigt een samenwerkingsverband aan met het Oostenrijkse Pessl Instruments. Dit bedrijft ontwikkelt agrarische weerstations en de software hiervoor. Op termijn wordt hun technologie binnen de producten van Deere geïntegreerd.

Iedereen die interesse heeft in een weerstation en het verzamelen van data met behulp van vochtsensoren, kan straks aankloppen bij zijn John Deere dealer. Daarvoor hebben Deere en Pessl een wereldwijd samenwerkingsverband aangekondigd. De systemen van Pessl worden geïntegreerd in het precisielandbouwpakket van de groen-gele reus, 'AMS-technologie' genaamd.

Op den duur schakelen we over op Pessl

John Deere-station verdwijnt
In principe was het al zo dat klanten terecht konden bij John Deere voor een weerstation, vochtsensoren en telematrie. Daarvoor heeft het de 'Field Connect'-weerpaal. Die wordt sinds 2 jaar ook in Nederland aangeboden en gebruikt. "De elektronica krijgt nu een update, zodat hij kan praten met de techniek en software van Pessl", weet AMS-specialist Eric Teuwsen van John Deere. "Op den duur schakelen we volledig op de systemen van Pessl over."

Het bedrijf uit Oostenrijk heeft zo in 1 klap wereldwijd een gigantisch dealernetwerk tot zijn beschikking. Daarmee verwerft het ook toegang tot het Operations Center van John Deere. Dit is het softwareplatform waar je als gebruiker machines beheert, opbrengst- en taakkaarten opvraagt en terminals aanstuurt. De verzamelde weerdata worden hier in de toekomst aan gekoppeld. Zo krijg je bijvoorbeeld naast het vochtgehalte en opbrengst van tarwe ook het klimaat per perceel te zien.

Dealers
De dealers van John Deere worden binnenkort ingelicht over de samenwerking. Ook in de Benelux. Teuwsen verwacht niet dat mechanisatiebedrijven problemen hebben om dergelijke systemen te verkopen. "Dankzij precisielandbouw draait veel om sensortechnologie. Denk aan onze NIR-sensor die in hakselaars, bij voer analyses en in de drijfmesttechniek wordt toegepast."

Op dit moment is Trimble-importeur Vantage Agrometius de exclusieve importeur van Pessl voor Nederland en Vlaanderen. Volgens marketingmanager Maarten van Kampen blijft dit voorlopig zo. "Alleen in deze landen heeft Pessl een exclusieve overeenkomst. We zijn in goed overleg over de toekomst. Wij zien het als een kans voor ons bedrijf, bijvoorbeeld op het gebied van ondersteuning. John Deere gebruikers hebben straks extra voordeel wanneer ze een Geobas-weerstation aanschaffen. Klanten die Pessl-producten bij ons hebben gekocht blijven we ondersteunen."

Open aanpak
De samenwerking past binnen het beleid van 's werelds grootste machinefabrikant. Lange tijd hanteerde het een gesloten systeem, waarbij louter groen-geel werd geduld. Inmiddels is de knop volledig om, zo weet ook Teuwsen. Voor derden stelt John Deere hun API open, waardoor een koppeling tussen de systemen van JD en anderen mogelijk is. Voorbeelden daarvan zijn dronediensten van Delair, kilverbak-software van T3rra 3D en het managementprogramma Farm Facts. Ook machinefabrikanten, waaronder Sulky, maken gebruik van deze mogelijkheden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden