Na de ontwikkeling van gps-systemen, volgt nu een soortgelijke groei voor de softwaresystemen. Ze zijn bedoeld om data op het akkerbouwbedrijf te beheren en benutten. Ook Topcon stapt in die wereld met hun TAP-platform. Hoe zorg je ervoor dat je niet als dertiende in een dozijn eindigt?
Tijdens de afgelopen Agritechnica kondigde gps-specialist Topcon al aan met TAP te komen. Dat staat voor Topcon Agriculture Platform. Een eerste versie draait inmiddels als testmodel in de praktijk. Topcon’s Nederlandse accountmanager precisielandbouw, Tim van der Leck, denkt dat TAP kansen biedt waar andere systemen het laten afweten.
Complexe systemen
Ieder zelf respecterende gps-fabrikant beschikt inmiddels over software om data te beheren: AB-lijnen verleggen, data importeren, kaartjes maken en exporteren naar je trekker. Het nadeel is dat het veelal complexe systemen betreft. Ze zijn moeilijk te doorgronden, zelfs wanneer je over een flinke dosis computerkennis beschikt. Wat misschien nog meer irriteert is de onmogelijkheid om met derden samen te kunnen werken, al komt hier wel verandering in. Staat 1 komma of letter verkeerd, dan is je zelfgemaakte taakkaart al snel waardeloos.
"Waar we het verschil kunnen maken met TAP, is de gebruiksvriendelijkheid", meent Van der Leck. "Topcon is een groot voorstander van het vrij uitwisselen van data. Zo zijn onze gps-systemen ontwikkeld op basis van Isobus en daarmee voor derden toegankelijk. In ons managementsysteem maken we gebruik van Iso Xml- en Shape-bestanden. Die zijn het meest aangepast voor bijvoorbeeld het maken van taakkaarten. Hoe het uitwisselen van AB-lijnen met andere merken gaat verlopen, is nog niet bekend."
Losse onderdelen
Onder het TAP-platform hangen een aantal losse onderdelen, die nog niet allemaal actief zijn. Voor Nederlandse gebruikers zijn ze niet allemaal even interessant. Vooralsnog bestaat TAP uit:
Mentor is de meest belangrijke toepassing, waar je als akkerbouwer en loonwerker het vaakst mee werkt. Vooral die tweede categorie heeft behoefte aan telematrie op hun voertuigen en werkt daarvoor ook met Force en Support. De functies Surface (voor het kilveren) en Flight (voor drones en satellieten) zijn nog niet actief. Topcon lanceert ook nog een negende functie: Explore; de mobiele omgeving waardoor gebruikers op hun telefoon of tablet niet via de browser naar hun gegevens hoeven te navigeren.
Telematrie
Met de software tracht Topcon 2 vliegen in 1 klap te slaan. Het legt namelijk direct de link met het Internet of Things (IoT). Door een modem te monteren in je trekker, en het systeem aan te sluiten op de CAN-bus, worden real-time gegevens verzameld en verstuurd via de cloud. De modem verhuist hiervoor uit de dakmodule. In plaats daarvan wordt hij aan de terminal gemonteerd. Voor telematrie is altijd gps vereist. Leuk detail: door installatie van het AM10-modem kun je ook een tweede ‘virtuele’ terminal instellen op bijvoorbeeld je tablet, en die meenemen buiten de cabine om een zaaimachine af te draaien.
Verschillende fabrikanten werken aan telematrie-opties, maar ontwikkelen dit louter voor hun eigen merk. In de Verenigde Staten zijn wel onafhankelijke aanbieders op de markt die het mogelijk maken om de functies van een trekker uit te lezen (brandstofverbruik, motortemperatuur en locatiebepaling). In Nederland is dit vooral voor loonbedrijven, of zeer grote landbouwbedrijven, interessant. In het buitenland is het van veel groter belang om te weten waar je machines en medewerkers uithangen.
Maximaal rendement
Van der Leck denkt dat Nederlandse akkerbouwers TAP op een andere manier in gaan zetten. "Via het systeem kunnen ze hun gewassen monitoren en trachten het maximale uit de plant te halen. Dat vergt een andere manier van denken, maar daarmee wordt het niet moeilijker. De wensen per klant zullen verschillen. Het is mogelijk om derden toegang te verlenen, zoals je teeltadviseur. Dit kan per perceel of bedrijfsbreed. Daarnaast kan TAP samenwerken met bestaande farm-managementprogramma’s van adviserende partijen."
Aangezien het Topcon Agriculutre Platform nog niet officieel is gelanceerd, heeft Topcon Positioning Netherlands (die sinds kort zelfstandig de landbouw bedient vanuit hun reeds bestaande kantoor) nog geen gebruikers van TAP in ons land. Ook over de kosten is nog niets bekend gemaakt.In de applicatie Mentor heb je een overzicht van alle percelen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10878793/open-aanpak-maakt-gps-data-toegankelijk][/url]