Shutterstock

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

14 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

Oekraïne zou in de onderhandelingen over toetreding tot de EU overwegen af te zien van de subsidies uit het gemeenschappelijk landbouwbeleid GLB. In ruil daarvoor wil Oekraïne een vrijstelling voor de agrarische sector voor de verplichtingen in de Green Deal. Dat zeggen althans anonieme bronnen in de European Pravda.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Oekraïne zou in aanmerking komen voor €96,5 miljard euro uit het GLB over een periode van 7 jaar als de huidige regels worden toegepast op het land. "Het lijkt mij de ideale onderhandelingsstrategie, minder beperkingen in handel en minder milieuregels voor de Oekraïense boeren. We zijn bereid dit in te ruilen voor subsidies", aldus een anonieme Oekraïense topfunctionaris. "We moeten onze concurrentiepositie beschermen, we mogen geen bureaucratie creëren die de ontwikkeling zou tegenhouden, vooral onder onze omstandigheden, alleen maar om bijvoorbeeld voor een kleinigheid tien milieucertificaten te krijgen."

Persbureau Reuters meldt dat zowel de Oekraïense vicepremier Olha Stefanishyna als de minister van Landbouw Mykola Solsky de beweringen van de topambtenaar ontkennen. "Er kan geen sprake zijn van het stopzetten van subsidies, omdat de regels voor iedereen hetzelfde moeten zijn", aldus het duo bij Reuters.

Roerige tijden
De gesprekken over toetreding van Oekraïne worden gehouden in voor de EU roerige tijden. In verschillende lidstaten zijn er boerenprotesten die onder andere gericht zijn tegen de Green Deal met verregaande maatregelen op het gebied van dierenwelzijn, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de verplichte 4% braak. Verder ligt de invoer van Oekraïens graan uiterst gevoelig. Poolse boeren kondigden deze week bijvoorbeeld nog aan tot ten minste 20 februari de grensovergangen naar Oekraïne te blokkeren. De Financial Times becijferde afgelopen herfst dat met de toetreding van Oekraïne tot de EU de huidige lidstaten circa 20% minder geld uit het GLB zouden krijgen.

Oekraïense boeren zouden graag toegang krijgen tot de Europese landbouwsubsidies, aldus de European Pravda. Zij denken hun gewasopbrengsten te kunnen verhogen en een hoger inkomen te halen. Sommige ambtenaren vrezen dat de subsidies nadelig zijn voor Oekraïne. "Ik denk dat het een probleem is. Landbouwsubsidies spelen vaak een slechte rol als ze een pijnstiller worden waar je aan gewend raakt", zegt een Oekraïense ambtenaar in de European Pravda. De Oekraïense landbouw zou minder dynamisch worden met subsidies. "Als je in een systeem met subsidies zit, dan zit je er ook aan vast. Als je subsidie hebt voor peen, dan wordt er alleen nog maar peen gezaaid", volgens de ambtenaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden