Oekraine

Verenigde Staten wintergraan

Analyse Granen & Grondstof

Weer in Verenigde Staten brengt markt in beweging

Een verbetering van het weer in de VS zorgde de afgelopen handelssessie voor een correctie van de graanprijzen op de CBoT. De Europese Matif werd in dat zelfde sentiment meegezogen. Verder publiceerde het USDA het Crop Progress rapport. De stand van de wintertarwe is verbeterd ten opzichte van vorige week maar de vorderingen bij het zaaien van maïs en soja lopen nog steeds fors achter op het vijfjarige gemiddelde.
Dinsdag 11:45 uur
haven Oekraine Odessa

Nieuws Oekraine

'Oekraïne kan 90 miljoen ton niet exporteren'

Oekraïne kan ongeveer 90 miljoen ton aan landbouwproducten niet exporteren vanwege de zeeblokkade Rusland. Dat heeft premier Denis Shmygal van Oekraïne gezegd in een interview met RBK-Oekraïne.
9 Mei 2022
transport graan schip graantransport

Analyse Granen & Grondstof

Tarwe stijgt door maïs en soja doen stapje terug

Op de tarwemarkt zet de trend van vorige week door, met ook vandaag (maandag) stijgende noteringen op zowel de Matif als op CBoT. Zorgen over droogte en de voortdurende oorlog in Oekraïne blijven de markt in zijn greep houden. De koersen van maïs en soja staan daarentegen wat onder druk.
9 Mei 2022
Agriterra Marco Schouten

Interview Marco Schouten

‘Hoge graanprijzen komen hard aan in Afrika’

Als één continent last heeft van de hoge graanprijzen dan is dat Afrika. Daarnaast heerst in de Hoorn van Afrika, met landen als Somalië en Sudan, de grootste hongersnood in jaren. Marco Schouten (52), sinds oktober vorig jaar CEO van ontwikkelingsorganisatie Agriterra, is net terug van een Afrikaanse trip.
7 Mei 2022
olie

Analyse Olie

Europese boycot op Rusland jaagt olie op

Brent ruwe olie is flink gestegen de laatste dagen. Een mogelijke boycot van de EU tegen Russische olie en alles wat daarmee samenhangt zorgde voor onrust op de markt. Scheurtjes in de economische groeiverwachtingen en daarmee een lagere de vraag naar olie werden hierdoor naar de achtergrond verdrongen.
6 Mei 2022
beregenen Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Droogte krijgt steeds meer vat op granenmarkt

De spanning is nog altijd voelbaar op de granenmarkt. Vooral de tarwenoteringen zaten afgelopen handelssessie flink in de plus. Na de Verenigde Staten en India, kampt ook de Europese Unie met een groeiend droogteprobleem.
6 Mei 2022
akkerbouw graan tarwe tarweoogst ploegen rusland

Analyse Granen en grondstof

Prijs van tarwe nieuwe oogst vliegt omhoog

De tarwenoteringen voor de contracten van de nieuwe oogst hebben de afgelopen handelssessie een flinke stap omhoog gezet. Directe aanleiding daarvoor is volgens experts speculatie dat India mogelijk exportbeperkingen voor tarwe wil invoeren.
5 Mei 2022
ForFarmers

Nieuws Kwartaalcijfers

ForFarmers incasseert nieuwe dreun in prestaties

Veevoergigant ForFarmers heeft flink last van de gestegen kosten van met name grondstoffen en energie. De beursgenoteerde onderneming uit Lochem ziet de resultaten behoorlijk kelderen doordat het de prijsstijgingen niet geheel aan veehouders kan doorberekenen. Dat meldt het concern in een operationele voortgangsrapportage over het eerste kwartaal.
5 Mei 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief