Aardappelareaal

aardappelen akkerbouw aardappelperceel

Inside Aardappelen

Aardappelenquête seizoen 2021: wat is het resultaat?

Een groot gedeelte van de aardappeltelers is van plan om het areaal komend jaar in te krimpen. Dat toont een enquête van Boerenbusiness aan. Een van de redenen voor een krimp van het areaal is de coronacrisis, maar ook een verwachte lagere contractprijs speelt bij verschillende telers een rol. Opvallend is dat de afzetstrategie bij het merendeel van de telers gelijk blijft.
29 December 2020
aardappelen akkerbouw aardappeloogst aardappelveld aardappelperceel ruggen

Inside Aardappelen

NEPG: 'Aardappelareaal moet stevig dalen'

Het aardappelareaal moet komend seizoen stevig dalen, zo klinkt de oproep van North-Western European Potato Growers (NEPG). Door de wereldwijde coronacrisis is de vraag naar verwerkte aardappelproducten behoorlijk gedaald, de vraag naar grondstoffen voor de verwerking nu wordt ingeschat op 85% van voor de pandemie.
23 Oktober 2020
aardappelen aardappeloogst

Inside Aardappelen

Is graanprijs gamechanger voor aardappelen?

Deze week hebben veel aardappeltelers lange dagen gemaakt om de aardappeloogst veilig te stellen. Na een gedwongen stop van meer dan 10 dagen kon de oogst worden hervat in vele delen van Europa.
16 Oktober 2020
aardappelen akkerbouw frankrijk

Inside Aardappelen

Franse teler gewaarschuwd voor areaaluitbreiding

Nu het pootseizoen voor de deur staat, waarschuwt de Franse telersorganisatie UNPT voor dat wat mogelijk komen gaat. Het verwacht namelijk dat het areaal flink toeneemt. Ook hoopt het dat er in de aardappelcontracten wederzijds respect wordt getoond.
26 Maart 2019
aardappelen pootgoed Agrifoto

Nieuws Aardappelen

NEPG: aardappelareaal beperkt door pootgoed

De Europese telersvereniging NEPG verwacht niet dat het aardappelareaal in de 5 grootste aardappellanden komend jaar veel toeneemt. De beperking in de pootgoedvoorziening zorgt daarvoor. Dit heeft ook een stijgende prijs tot gevolg en dat doet een contractprijsstijging teniet.
6 Februari 2019
aardappelen akkerbouw frites aardappelverwerking verwerking

Inside Aardappelen

Minder productie in China, verwerkers grijpen kans

China had in 2018 een fors lagere aardappeloogst, met name omdat maïs de voorkeur kreeg. Dit terwijl de fritesproductie in het land flink toeneemt. Nederlandse verwerkers kunnen hier mogelijk van profiteren.
29 Januari 2019
aardappelen akkerbouw aardappeloogst Verenigde Staten

Inside Aardappelen

Verwerkers en boeren touwtrekken over areaal

De aardappelverwerkers in de Verenigde Staten (VS) hebben voor komend seizoen behoefte aan meer aardappelen. Echter, de lagere contractprijzen en gunstigere alternatieven zorgen ervoor dat aardappeltelers weinig voelen voor een uitbreiding van de teelt.
29 Januari 2019
pootgoed poten pootaardappel

Inside Aardappelen

Beschikbaarheid pootgoed dicteert contracteren

Het contracteren van fritesaardappelen voor oogst 2019 is voorzichtig van start gegaan. Naast de prijs en voorwaarden, is ook de pootgoedvoorziening een 'hot topic' voor de telers en afnemers. Een gebrek aan uitgangsmateriaal dicteert het contracteren en daarmee ook het areaal.
30 November 2018

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief