Aardappelexport

pootgoed export

Nieuws Aardappelen

Pootgoedbedrijven vestigen nieuw record in 2022

Niet eerder werden in een jaar tijd zoveel pootaardappelen buiten de landsgrenzen afgezet als in 2022. Het uitgevoerde volume ligt bijna 10% hoger dan een jaar eerder en 5% hoger dan het vorige record stammend uit 2016. Afrika en Azië namen fors meer pootgoed af. Naar Europese landen werd juist minder uitgangsmateriaal verscheept.
25 Januari 2023
aardappelen aardappelexport

Nieuws aardappelen

Aardappelexport blijft lopen als een trein

De export van consumptieaardappelen blijft net zoals afgelopen maanden goed op stoom. Het is vooral Europa en dan met name België dat veel Nederlandse aardappelen importeert. In totaal ging er de laatste 5 jaar niet eerder zoveel tonnen de grens over.
19 December 2022
aardappelen aardappelexport

Nieuws aardappelen

Aardappelexport 2022 hoogste in 5 jaar

De export van consumptieaardappelen blijft voorlopen op andere jaren. In totaal ging er 71.307 ton aardappelen de grens over en is de totale uitvoer het hoogste van de afgelopen 5 jaar.
22 November 2022
aardappelen aardappelexport

Nieuws aardappelen

België is zot op Nederlandse consumptieaardappel

De export van Nederlandse consumptieaardappelen loopt aanzienlijk beter dan vorig seizoen. Met name de export binnen Europa ligt fors hoger. Exportbestemmingen buiten Europa nemen tot op heden evenveel af als in 2021.
28 Oktober 2022
Nieuw-Zeeland

Nieuws Aardappel

Nieuw-Zeeland laakt import frites uit Nederland

De Nederlandse en Belgische fritesindustrie hebben de export van diepgevroren frites naar Nieuw-Zeeland in het tweede kwartaal van dit jaar verdubbeld. De lokale aardappelindustrie down under is daar niet blij mee.
7 Oktober 2022
boter frau antje

Opinie Krijn J. Poppe

Verkeerd denken achter de kritiek op exportpositie

Het is wel begrijpelijk dat sommigen achteloos de exportgerichtheid van de Nederlandse food- en agrisector bekritiseren, schrijft Krijn Poppe, terwijl ze de productieomvang bedoelen. Toch zit er een verkeerd denken achter.
5 Oktober 2022
aardappelen

Nieuws Aardappelen

EU versoepelt export Poolse aardappelen

Een aanpassing in de Europese wetgeving zorgt ervoor dat de export van Poolse aardappelen naar andere EU-lidstaten in de toekomst makkelijker kan plaatsvinden. Sinds de toetreding tot de EU in 2004 was het zeer lastig voor Polen om (poot)aardappelen te exporteren. De reden daarvoor is een zeer hoog besmettingsniveau van ringrot, bruinrot, aardappelcysteaaltje en wratziekte.
20 Juli 2022
aardappelen Engeland verenigd koninkrijk

Achtergrond Aardappelen

Minder aardappelen in Engeland door hoge kosten

De roerige tijden op de wereldvoedselmarkt kunnen op korte termijn leiden tot een krimp in het aardappelareaal in het Verenigd Koninkrijk (VK). De teeltkosten zijn enorm gestegen, de vraag naar aardappelen is erg wisselend en de prijs blijft maar zo zo. De teelt van granen en oliehoudende zaden is daardoor voor boeren een stuk interessanter geworden.
13 Juni 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox