Shutterstock

Weerupdate Sima 2019

Robotarm zoekt zelf zieke suikerbieten

26 Februari 2019 - Niels van der Boom

De Franse Bettybot is ontwikkeld om ziektes in suikerbieten op te sporen en wordt ingezet door bieteninstituut ITB. Door data van allerlei rassen te verzamelen, hopen onderzoekers meer te weten te komen over meeldauw en cercospora.

In Frankrijk zijn schimmelziekten in suikerbieten een actueel onderwerp. Om het Franse bieteninstituut ITB (Institut Technique de la Betterave) te helpen, heeft het onderzoeksbureau Irstea een robot ontwikkeld die automatisch planten scant. Op de Sima in Parijs wordt hij voor het eerst getoond.

Robotarm
Vooral het ontwikkelen van de camera kostte veel tijd, maar dit jaar gaat de Bettybot het veld in. "Eerst is dat voorop een gewone trekker, maar in de toekomst volledig autonoom", zo legt ontwikkelaar Bernard Benet uit. "We hebben eerst geëxperimenteerd met kleine robotjes die door het gewas reden, maar dat leverde vooral later in het seizoen beschadiging op. Daarom doen we het nu met een trekker vanaf vaste rijpaden. Die liggen tussen de proefvelden van het ITB."

De Bettybot kan momenteel alleen meeldauw en cercospora opsporen, maar in de toekomst komen daar meerdere ziektes bij. Verder ziet Benet mogelijkheden voor het scannen van onder meer maïs en zonnebloemen. De arm heeft een reikwijdte van 3 meter en 1 camera die iedere plant fotografeert. Er worden zowel kleurenfoto’s als een hyperspectraalbeeld gemaakt.

Deze robotarm komt voorop een trekker te hangen en kan zo proefvelden met suikerbieten scannen.

Het doel voor het ITB is om de ontwikkeling van de bietziekten te volgen. Zo hoopt het meer inzicht te krijgen in het ideale moment van bestrijden. Aangezien de robotarm volledig vrij kan bewegen, is de plant vanuit elke hoek vast te leggen. Alle beelden worden vervolgens naar een programma gestuurd die ze 'bekijkt' en vertaalt in een ziektebeeld. Daar komt een besmettingsgraad uitrollen.

Toekomstmuziek
Het Franse ministerie van Landbouw en Milieu financiert het project voor een deel. Benet verwacht veel en is zeer enthousiast. "Hopelijk kunnen we de beeldtechnologie uitbouwen, zodat uiteindelijk ook een heel veld gescand kan worden", filosofeert hij. "Als je de exacte locatie van de zieke planten kunt vastleggen, kan een veldspuit later exact die planten bespuiten."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden