Valse meeldauw

Bayer Cropscience

Aangeboden door Bayer CropScience

'Uienteelt zit diep in ons DNA'

Na een tijdelijke stop in 2020 heeft Ivo Haartsen uit Biervliet (Zld.) de uienteelt het afgelopen jaar weer opgepakt. 'Het blijft toch een mooi en uitdagend gewas. Bovendien hebben we alle benodigdheden voor de teelt’’, zo motiveert hij de terugkeer van het gewas in het bouwplan.
4 Februari 2022
gewasbescherming Veldspuit

Analyse Gewasbescherming

Welke middelen verdwijnen in 2022 uit de kast?

Akkerbouwers zijn inmiddels gewend dat ieder jaar cruciale gewasbeschermingsmiddelen uit de kast verdwijnen. Het jaar 2022 is geen uitzondering. Vooral de uienteelt krijgt het zwaar op het gebied van schimmel- en insecticidebestrijding. Daarbij neemt het aantal aanvullende eisen toe en stijgt de kostprijs fors. We zetten de veranderingen voor 2022 en 2023 op een rijtje.
2 December 2021
Bayer

Aangeboden door Bayer CropScience

Beheersing valse meeldauw in 2022 een doemscenario?

Voor wie nog twijfelde waarom valse meeldauw in uien de naam Peronospora destructor draagt, is in 2021 een einde gekomen aan die twijfel. De voor deze schimmel geschikte (weers)omstandigheden en een constante aanwezigheid van infectiebronnen hebben lokaal bijgedragen aan zeer forse opbrengst- en kwaliteitsverliezen. En dan had de sector dit jaar nog grotendeels de beschikking over mancozeb bevattende middelen.
14 September 2021
Gewastour 2021

Gewastour uien - week 34

Explosie valse meeldauw in uien zet hard door

De explosie van valse meeldauw in de zaaiuien heeft zich de afgelopen weken flink voortgezet. Meerdere percelen kleuren bruin van deze schimmel en haarden zijn veelvoorkomend. Inmiddels zorgt valse meeldauw voor een flinke opbrengstderving.
26 Augustus 2021
Gewastour 2021

Gewastour uien - week 31

Explosie van valse meeldauw in zaaiuien

De laatste jaren hadden we er weinig last van maar inmiddels is in vrijwel ieder blok met zaaiuien wel valse meeldauw te vinden. In de ergste gevallen kan het leiden tot fikse opbrengstderving. Ook de komende dagen heeft valse meeldauw weer een hoge infectiekans.
5 Augustus 2021
akkerbouw uien uienareaal uienveld

Aangeboden door Bayer

Fandango het sterkst tegen valse meeldauw

Fandango is een ijzersterk middel in uien. Die conclusie trekken adviseurs van diverse partijen na het bezoeken van de valsemeeldauwproef van Bayer in Oude-Tonge. Fandango werkt preventief het sterkst tegen valse meeldauw en heeft daarnaast een brede en goede werking tegen overige bladziekten in uien, zoals Stemphylium en bladvlekkenziekte.
31 Juli 2019

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox