Eigen foto

Gewastour uien - week 31

Explosie van valse meeldauw in zaaiuien

5 Augustus 2021 - Jesse Torringa

De laatste jaren hadden de uientelers er weinig last van maar inmiddels is in vrijwel ieder blok met zaaiuien wel valse meeldauw te vinden. In de ergste gevallen kan het leiden tot fikse opbrengstderving. Ook de komende dagen heeft valse meeldauw weer een hoge infectiekans.

Infectiekansen voor valse meeldauw waren er de afgelopen tijd dan ook genoeg. Hier en daar een pijpje vinden met een kleine aantasting van valse meeldauw is nog geen ramp, maar bij het aantreffen moet de uienteler wel alert blijven en zich houden aan een strak spuitschema.

Valse meeldauw onder controle
vanuit heel Nederland komen meldingen binnen over valse meeldauw vertelt Andre Boot, gewasspecialist uien van Hazera. Dat varieert van kleine aantastingen tot grote problemen, waarbij flinke opbrengstderving kan optreden. Ook de uientelers van de Gewastour vinden af en toe wat meeldauw maar tot problemen leidt het tot nu toe niet. 'Er zijn wel wat plekken gevonden in ons perceel maar dat is onder controle', meldt uienteler Harmjan Hospers uit Nagele. Op het perceel in Kimswerd vind uienteler Reinder Hogenhout ook af en toe een pijpje met valse meeldauw en ziet het veel meer dan afgelopen jaren.

Valse meeldauw op het  gewastourperceel in Kimswerd (Friesland).

Meeldauw slaat makkelijker toe door stemphylium
De bladvlekziekte stemphylium maakt het een stuk makkelijker voor valse meeldauw, aldus Andre Boot: 'Na de warme dagen zie je dat het gewas gele punten krijgt en zie je ook behoorlijk veel. Dat is niet alleen maar vanwege een vochttekort maar ook de bladziekte stemphylium. Dat is geen probleem als je een juist spuitschema aanhoudt. Echter zijn dat wel juist de plekken waar valse meeldauw makkelijker kan toeslaan.' 

Meer informatie over bladvlekkenziekten in de zaaiuien vind je in de video van Bayer Cropscience, met Mark Ermers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden