Agrifoto

Nieuws Coronacrisis

Geen nieuwkomers meer in biologische sector

26 Maart 2020

De komende tijd komen er geen nieuwe biologische toetreders meer in de biologische sector. De fysieke inspecties van Skal Biocontrole liggen namelijk stil als gevolg van de coronamaatregelen. Omdat deze inspecties nodig zijn om het biologische certificaat te behalen komen er de komende tijd geen nieuwkomers meer.

Om toe te treden tot de biologische sector moeten de bedrijven altijd eerst door een inspecteur van Skal worden bezocht, om aan te tonen dat het bedrijf aan de eisen voldoet. Door de coronamaatregelen zijn deze inspecties niet meer mogelijk.

Er wordt door de brancheorganisatie Bionext en door Skal nog onderzocht wat de mogelijke alternatieve methodes zijn voor het toelatingsonderzoek. Uit een onderzoek vanuit Bionext blijkt dat dit het belangrijkste knelpunt is voor de biologische sector tijdens deze coronacrisis.

Oplossing vinden
Michaël Wilde, directeur Bionext hoopt snel een oplossing te vinden voor dit probleem. Bedrijven kunnen namelijk pas starten met biologisch produceren wanneer ze hun certificaat van Skal hebben ontvangen. Hiervoor moeten de landbouwbedrijven maar ook handel- en verwerkingsbedrijven bezocht worden. Vooral voor de landbouw hebben deze maatregelen grote gevolgen, aangezien zij te maken hebben met een omschakelperiode van twee jaar die nu vertragingen op gaan lopen.

Decertificatie
Ook de jaarlijkse inspecties bij alle biologisch gecertificeerde bedrijven zijn stilgelegd. Dit heeft echter nog geen grote gevolgen, nu Skal wat betreft de inspecties op schema ligt. Als de situatie langer gaat aanhouden kan er een tijdstekort ontstaan. Hier is tot op het heden nog geen sprake van. De overige lopende zaken zoals decertificatie-trajecten vinden nog gewoon plaats.

Regenradar
Powered by Agroweer
Meer promotie en steun voor biologische landbouw

Nieuws Biologisch

Meer promotie en steun voor biologische landbouw

Verlenging TVL, maar geen landbouwopslag meer

Nieuws Coronacrisis

Verlenging TVL, maar geen landbouwopslag meer

Eurofrigo: 'Dealen met coronachaos en Brexit'

Interview Jeroen Tempels

Eurofrigo: 'Dealen met coronachaos en Brexit'

Dit doet de omikronvariant met de grondstoffenmarkt

Achtergrond Grondstoffen

Dit doet de omikronvariant met de grondstoffenmarkt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief