Shutterstock

Nieuws Biologisch

Amerikanen kopen vaker biologische producten

25 Januari 2021

De omzet van biologische producten is in de Verenigde Staten over 2020 met ruim 14% gestegen naar $8,5 miljard. Met name biologische salades, bessen en appels waren in trek. Een van de redenen voor deze omzetgroei is dat veel Amerikanen hun gezondheid steeds belangrijker vinden als gevolg van de coronacrisis.

Amerikanen hebben in 2020 meer biologische voedingsmiddelen gekocht. De omzet van die productgroep steeg met 14,2% tot $8,5 miljard, zo toont het Organic Produce Performance Report.

Op jaarbasis deed de grootste omzetgroei zich voor in biologische kruiden en specerijen (+26%) en in de aardappelen (+21%). Als we kijken naar de totale verkoop, dan waren met name verpakte salades (15,4%), aardbeien, blauwe bessen en frambozen (12,2%) en appels (11,1%) in trek. Overigens steeg de omzet van gangbare voedselproducten ook, met 10,7%.

De onderzoekers schrijven dat de biologische landbouw in de Verenigde Staten al langer een stijgende trend laat zien. Het gaat om een groei van circa 10% in de periode tussen 2010 en 2016. Sinds het voorjaar van 2020 is de markt echter al met ruim 20% gestegen.

Volgens de onderzoekers komt de explosieve groei voornamelijk doordat gezondheid belangrijker is geworden sinds de start van de coronacrisis. Daarbij is de hoge prijs voor biologische producten bij veel Amerikaanse consumenten ondergeschikt geraakt.

Toekomstbeeld
Toch is het toekomstperspectief voor de Amerikaanse biologische markt niet zeker, zo schrijven de onderzoekers. Hoewel de vraag naar gezonde alternatieven waarschijnlijk aanhoudt na de crisis, is de hogere prijs voor biologische voedingsmiddelen voor Amerikaanse consumenten straks wellicht toch weer een reden om te kiezen voor een gangbaar product. Sinds de start van de crisis is de werkloosheid in het land immers fors toegenomen.

Ook havensluitingen en beperkingen in het luchtruim als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus en wereldwijde valutaschommelingen – die volgens analisten ook in 2021 een rol blijven spelen – zorgen voor onzekerheid. Onder andere over de distributie van biologische groenten en fruit richting de Amerikaanse retailers.

Klein aandeel
Het aandeel biologische voedingsmiddelen is in de Verenigde Staten zo'n 14%. Net zoals in de Verenigde Staten is het aandeel in Nederland relatief klein. Het betreft circa 3,2% van het totaal. Michaël Wilde, de directeur van brancheorganisatie Bionext, zei afgelopen week dat er voldoende boeren in Nederland zijn die willen omschakelen, maar hiervoor moet eerst meer vraag naar biologische producten worden gecreëerd. "Door kleine aanpassingen, zoals een andere inrichting van het schap, nam de verkoop van biologische zuivel al met 40% toe."

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Wil de consument wel meer biologische landbouw?

Achtergrond Biologisch

Wil de consument wel meer biologische landbouw?

Meer promotie en steun voor biologische landbouw

Nieuws Biologisch

Meer promotie en steun voor biologische landbouw

Dit zijn de grootste grondeigenaren in de VS

Nieuws Grond

Dit zijn de grootste grondeigenaren in de VS

Margeverzekering helpt driekwart melkers in VS

Achtergrond Melk

Margeverzekering helpt driekwart melkers in VS

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief