Kunstmestprijzen

BB TV Peter Arkenbout

'Kunstmestgift ook bij hoge prijs snel lonend'

Ondanks het hoge prijsniveau van kunstmest blijft het lonend om voldoende meststoffen toe te dienen, zegt Peter Arkenbout van Yara. De prijzen van onder andere tarwe en melk bevinden zich op een dusdanig niveau dat kunstmest strooien snel uit kan.
27 September 2022
kunstmest bemesting Agrifoto3

Nieuws Kunstmest

Duitse boeren snijden fors in kunstmestgebruik

Boeren in Duitsland hebben gedurende groeiseizoen 2021/2022 flink minder kunstmest gebruikt. Dat becijfert de Duitse statistiekdienst Destatis. De verkoop van stikstofkunstmest is met ruim 13% afgenomen ten opzichte van het seizoen ervoor. Dat heeft alles te maken met een prijs die gemiddeld anderhalf keer is toegenomen.
22 September 2022
kunstmest bemesting Agrifoto

Nieuws Kunstmest

Kunstmestkrapte ligt op de loer door vergroening

Ieder nadeel heeft zijn voordeel, zo zei een bekende voetballer ooit. Dit geldt ook voor de verwerking van ruwe olie en aardgas. Het zwavelzuur dat wordt weggenomen dient als basis voor veel kunstmestsoorten. Britse onderzoekers van de University College Londen (UCL) vrezen dat een omschakeling naar groenere brandstoffen voor tekorten op de kunstmestmarkt gaat zorgen.
21 September 2022
Agrifirm kunstmest Agrifoto meststoffen kas

Nieuws Kunstmest

Kunstmestproductie EU zakt steeds verder weg

De Europese kunstmestindustrie raakt in een steeds moeilijkere positie en dat heeft enorme impact op de productie. Volgens brancheorganisatie Fertilizers Europe ligt driekwart van de productie stil. Reden voor de Duitse boerenorganisatie DBV om te pleiten voor een nationale kunstmestreserve. In Nederland is situatie minder extreem, maar ook hier ontkomen we niet aan de gevolgen.
12 September 2022
kunstmest Agrifoto3

Nieuws Kunstmest

Kunstmestfabrieken zetten mes in ammoniakproductie

Het rommelt bij de kunstmestproducenten in Europa. Donderdag meldde kunstmestfabrikant Yara dat het bedrijf snijdt in de productie van ammoniak vanwege de steeds maar stijgende gasprijzen. Ook andere grote Europese kunstmestfabrikanten beperken de productie, de verwachting is dat het hier niet bij gaat blijven.  
26 Augustus 2022
kunstmest Agrifoto3

Analyse Kunstmest

Prijsstijging kunstmest is niet meer te houden

Het is paniek op de kunstmestmarkt. Kunstmestproducenten zitten met hun handen in het haar vanwege de huidige gasprijzen. Het is een kwestie van tijd voordat er nieuwe recordprijzen worden betaald voor stikstofhoudende meststoffen.
12 Augustus 2022
Agrifirm kunstmest bemesting Agrifoto meststoffen kas

Nieuws Kunstmest

EU wil heffing kunstmest-grondstoffen schrappen

De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan om de invoertarieven van bepaalde grondstoffen voor kunstmest voorlopig te schrappen. De EU wil af van de invoertarieven die op de benodigde grondstoffen zitten om de productiekosten van kunstmest omlaag te krijgen. Het doel is om een lagere prijs voor de boer te krijgen.
22 Juli 2022
kunstmest kunstmeststrooier

Nieuws Eurostat

Prijzen van agrarische inputs zijn geëxplodeerd

In een toch al instabiele markt heeft de oorlog in Oekraïne tot extra volatiliteit geleid met als gevolg hogere prijzen. Niet alleen de prijs van agrarische grondstoffen is flink gestegen ook de inputs zijn veel duurder geworden. Het Europese bureau voor de statistiek Eurostat becijferde dat de kosten voor goederen en diensten in de landbouw in het eerste kwartaal dit jaar met 27% zijn gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal 2021.
4 Juli 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief