ChristenUnie

Nieuws Genetische modificatie

Schouten: 'Crispr-Cas nog geen gesloten boek'

31 Oktober 2018 - Anne Jan Doorn - 6 reacties

De deur naar genetische modificatie wordt op een kier gezet. Dit omdat minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) de mogelijkheden om te experimenteren met Crispr-Cas-technieken wil onderzoeken. 

Minister Schouten wil onder meer onderzoek doen naar een 'lichte vorm' van genetische modificatie. De minister doet dit samen met Wageningen Universiteit (WUR), bedrijven en boeren. Ze zal in de komende weken met een brief komen waarin haar bevindingen bekend zullen worden gemaakt.

Ruimte om te experimenteren
Het Europese Hof van Justitie besloot eind juli de regels voor genetische manipulatie niet te versoepelen. Schouten gaf toen in een interview aan dat ze voor Crispr-Cas alsnog ruimte om te experimenteren wil creëren. "Die ruimte is er nauwelijks, omdat het Europees Hof geoordeeld heeft dat deze methode de onder strenge regels van genetische modificatie moet vallen."

Schouten doelt daarbij op de 'light methode' van Crispr-Cas, waarbij er geen genen van buiten de soort geïntroduceerd worden. Een voordeel van Crispr-Cas is dat de veredeling versneld kan worden.

Kritiek
Het besluit van het Europese Hof kreeg destijds kritiek van onder meer LTO Nederland, Plantum en diverse veredelingsbedrijven. Een punt van kritiek is dat genetische modificatie in de Europese Unie niet toegestaan is, terwijl er tussen de Europese Unie en Verenigde Staten wel een deal gesloten is voor meer GMO-soja in Europa.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
hans 31 Oktober 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10880373/schouten-crispr-cas-nog-geen-gesloten-boek]Schouten: 'Crispr-Cas nog geen gesloten boek'[/url]
De bevolking, de consument, diegene die je product moet willen kopen, en betalen, is tegen, en steeds meer tegen. Zie de angstige roep om VLOG-melk. Waarom dan achter die ingreep staan als boer, als producent? Beter inkomen zal het niet opleveren, zie alle "vooruitgang" door de jaren, meer, meer meer voor minder minder minder. Wel een grotere afhankelijkheid van een enkele zaad-leverancier, die je ook nog de bijbehorende producten kan verplichten af te nemen. En Crispr-cas is natuurlijk de ingang naar verder gesleutel de natuur om zeep te helpen, controle op wat de multinational precies uitvoert zal moeilijk blijven en een glijdende schaal is hierin normaal.
Abonnee
Kjol 31 Oktober 2018
Ben het deels met je eens, volledig over op bio is denk ik ook geen optie, dan breekt de opstand in de EU over te duur voedsel.
Nieuwe werkelijkheid is dat chemische plaagbeheersing op zijn einde loopt, dus zeg dan maar hoe het verder moet zonder resistenties.
hans 1 November 2018
Opstand in de EU? Meeeensen zijn te verwend om werkelijk te actie te ondernemen. Een referendum tegen, ja, en dat wordt gewoon genegeerd door die EU, jammer ... Verder zal alles wel geimporteerd worden, is toch "altijd en volop" beschikbaar (zegt men om de prijs hier laag te houden), en afspraken dicteren dat men veelal accepteert wat elders volgens de daar geldende regels geproduceerd wordt (voedsel, kleding, electriciteit, enz).
Kjol 1 November 2018
Inderdaad, list en bedrog. Probleem is dat een gemiddelde landbouwer niet de middelen heeft om de uitkomst van deze situatie te overleven zonder in productie te blijven. Staken is voor boeren ‘helaas’ financieel niet op te brengen, dat zou bedrijfsbeeindiging betekenen.
hans 1 November 2018
Bedrijfsverplaatsing (zoals jij?) naar het buitenland is dan nog de optie. Maar dat geldt alleen voor diegenen voor wie boeren echt een "passie" is, en al heeft men er de mond van vol, volgens mij zijn er dat maar enkelen. De rest sterft een langzame dood, financieel onzeker, maar dat is in Nederland voor iedereen die wat heeft (met schuld) het geval. Jammer maar helaas, niet meer, niet minder.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden