Knmi

beregenen Agrifoto3

Achtergrond Klimaat

Droogte niet veroorzaakt door minder regen

Nattere en drogere periodes wisselen elkaar af, maar er lijkt sprake te zijn van een trend van meer drogere jaren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat in het wetenschapsblad Nature Geoscience is gepubliceerd. Opvallend is dat er volgens de onderzoekers niet zozeer minder regen valt. Het neerslagtekort dat vooral in het voorjaar optreedt, is vooral te wijten aan meer verdamping.
7 April 2021
beregenen grasland ruwvoer

Nieuws Beregeningsverbod

Weinig verschil in overdag of 's nachts beregenen

Er zijn nauwelijks verschillen zichtbaar tussen overdag of 's nachts beregenen, zo blijkt uit nieuw onderzoek van het KNMI en Wageningen Universiteit. De uitkomsten van het onderzoek zijn voor LTO Noord een reden met de waterschappen om tafel te gaan om onzinnige beregeningsverboden te voorkomen.
19 Augustus 2020
beregenen zonneschijn verdamping

Nieuws Droogte

Langs de kust is droogte geen trend

Langs de kust wordt het in de zomer eerder natter dan droger, terwijl in het binnenland het tegenovergestelde het geval is. Dat blijkt uit een gedetailleerde trendanalyse van het KNMI in samenwerking met de Universiteit Utrecht.
26 Mei 2020
beregenen droogte grasland

Nieuws Droogte

KNMI: 'Droogte regionaal gelijk aan 2018'

Het KNMI stopt eind september met het bijhouden van het neerslagtekort. Die wordt jaarlijks tussen 1 april en 1 oktober gemonitord. Het landelijk tekort ligt op dit moment fors lager dan in 2018. Zoom je echter in op een regio, dan is de situatie lokaal vergelijkbaar.
10 September 2019
droogte voorjaar Agrifoto grondbewerking

Nieuws Droogtemonitor

Droogtemonitor KNMI onderstreept watertekort

De eerste droogtemonitor van 2019 is woensdag 24 april door het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) gepubliceerd. Het feit dat deze uitgebracht is, onderstreept het huidige watertekort. Ook in België zijn er problemen door een tekort aan water.
25 April 2019

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox