AnoukHPhotography / Shutterstock.com

Nieuws Beregeningsverbod

Weinig verschil in overdag of 's nachts beregenen

19 Augustus 2020

Er zijn nauwelijks verschillen zichtbaar tussen overdag of 's nachts beregenen, zo blijkt uit nieuw onderzoek van het KNMI en Wageningen Universiteit. De uitkomsten van het onderzoek zijn voor LTO Noord een reden met de waterschappen om tafel te gaan om onzinnige beregeningsverboden te voorkomen.

Lange tijd was de gedachte dat 's nachts beregenen voor veel minder waterverdamping zou zorgen. Nieuw onderzoek van KNMI en Wageningen Universiteit toont nu echter aan dat er nauwelijks verschillen zijn tussen 's nachts of overdag beregenen. Voor belangenorganisatie LTO Noord is het een reden om opnieuw met de waterschappen om tafel te gaan.

Urenverbod blijkt weinig effectief
Aangezien er volgens de onderzoekers nauwelijks sprake is van minder waterverdamping als er 's nachts wordt beregend, blijkt een urenverbod weinig effectief. "Het instellen van een verbod op het beregenen overdag blijkt nu dus weinig op te leveren om waterverliezen te beperken, maar kan wel zorgen voor grote schade aan de gewassen", zo laat Trienke Elshof, bestuurder bij LTO Noord, weten.

"Daarom willen wij vanaf nu betrokken zijn bij de besluitvorming omtrent beregeningsverboden", vervolgt Elshof. Volgens de LTO-bestuurder hangt de keuze voor beregening af van de hoeveelheid neerslag, de grondsoort en de gewassen die de boer of tuinder teelt. "Er moet een zorgvuldige afweging worden gemaakt en een 'one size fits all'-benadering heeft dus ook geen zin." Volgens Elshof snappen boeren heel goed dat ze in dagen van extreme hitte zeer zuinig om moeten gaan met water. "Ze nemen die verantwoordelijkheid."

Extra onderzoek
De onderzoekers van het KNMI en Wageningen Universiteit hebben laten weten dat er op een later moment nog verder onderzoek wordt gedaan naar alle facetten rondom beregenen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Inkomensraming 2021

Inkomen varkenssector valt minder negatief uit

Nieuws Wageningen UR

Heimovaara volgt Fresco op als topvrouw WUR

Nieuws Handel

Landbouwexport verbreekt opnieuw record

Nieuws Inkomensraming

Inkomsten en uitgaven stijgen in de akkerbouw

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief