Shutterstock

Nieuws Droogte

KNMI: 'Droogte regionaal gelijk aan 2018'

10 September 2019 - Niels van der Boom - 1 reactie

Het KNMI stopt eind september met het bijhouden van het neerslagtekort. Die wordt jaarlijks tussen 1 april en 1 oktober gemonitord. Het landelijk tekort ligt op dit moment fors lager dan in 2018. Zoom je echter in op een regio, dan is de situatie lokaal vergelijkbaar.

Het landelijk neerslagtekort voor groeiseizoen 2019 bedraagt momenteel 200 millimeter. Dat is minder dan het KNMI afgelopen jaar becijferde (297 millimeter). Kijken we echter naar het gemiddelde tussen 1981 en 2010, dan is het fors meer. De mediaan staat namelijk op 100 millimeter.

Per regio zijn grote verschillen merkbaar. In de gebieden waar voldoende beregend kan worden, is tevens de meeste regen gevallen. In de gebieden waar dit niet mogelijk is, viel ook minder water. Het gaat hoofdzakelijk om Oost-Nederland en het uiterste zuidwesten. Het tekort loopt daar op tot 300 millimeter, wat gelijk ligt aan 2018. In het westen en noordwesten ligt het tekort gelijk aan het meerjarig gemiddelde.

Veel regen vereist
De regio's Twente, de Achterhoek, het zuiden van Noord-Brabant, Limburg en Zeeland zijn het zwaarste getroffen door droogte. Veel watergangen staan er droog en de grondwaterstand erg laag. Een lange natte periode is nodig om de voorraad (bodem)vocht aan te vullen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
tem 15 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10883948/knmi-droogte-regionaal-gelijk-aan-2018]KNMI: 'Droogte regionaal gelijk aan 2018'[/url]
ik heb de bilt gevraagd naar de daadwerkelijke radar beelden vd buien, maar die beelden krijgen we niet te zien.wij zouden de verwachting en de werkelijke trek v d buien naast elkaar willen leggen van een aantal warme dagen in onze omgeving. om zo iets te kunnen analiseren.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Weerupdate met Robert de Vries

Komt er binnenkort een einde aan de moesson?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden