ECB

rem

Opinie Joost Derks

De Fed remt de ECB helemaal zoek

De ECB zet de deur op een kier voor het afremmen van de inflatie met een renteverhoging in 2022. Zolang andere landen veel harder op de rem trappen, is het de vraag of de euro de recente terreinwinst kan vasthouden.
10 Februari 2022
Samoa

Opinie Edin Mujagic

De grote ECB kan leren van kleine eilandnatie Samoa

Wanneer 7 september 2009 begint, begint in Samoa, een eilandnatie in de Stille Oceaan, een wel erg spannende dag. Op die dag wordt namelijk de wet die in april van het voorgaande jaar werd aangenomen, uitgevoerd. Tot 7 september 2009 reden ze op Samoa rechts. Het land besloot om vanaf 6 uur in de ochtend op 7 september 2009 echter links te gaan rijden.
9 Februari 2022

BB TV Financieel met Edin Mujagić

'Inflatie verwerken in prijs product heel legitiem'

De Europese Centrale Bank (ECB) besloot gisteren (donderdag 4 februari) om vooralsnog geen maatregelen te nemen om de torenhoge inflatie van 5,1% in de eurozone te drukken. In Nederland ligt de inflatie in januari zelfs op 7,6%. Edin Mujagić, hoofd econoom van OHV Vermogensbeheer, analyseert in een gesprek met Eric de Lijster de achtergronden van de uitzonderlijk hoge inflatie .
4 Februari 2022

BB TV Edin Mujagić

'Economische groei in 2022, maar met hogere inflatie'

De financiële markten stonden de afgelopen dagen in het teken van de vergaderingen van Amerikaanse centrale bank Fed op woensdag 15 december en de de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag 16 december. Edin Mujagić, hoofd econoom bij OHV Vermogensbeheer, zag grote verschillen in de conclusies en de verwachtingen van beide banken. En hoe zij willen sleutelen aan de rente om de oplopende en voortdurende inflatie te beteugelen. 
17 December 2021

BB TV Edin Mujagić

'Verhogen van de rente komt langzaam in zicht'

De huidige inflatie (4,1% deze maand in de Eurozone) blijft de gemoederen bezig houden, ook binnen de Europese Centrale Bank (ECB) bezig houden. Maar is de hogere inflatie permanent of tijdelijk? Daarover geeft Edin Mujagić, hoofd econoom van OHV Vermogensbeheer, zijn visie in het maandelijkse gesprek met Foodbusiness.
29 Oktober 2021
Christine Lagarde ecb

Opinie Han de Jong

Eurozone groeit harder dan Verenigde Staten

Als ik in een discussie geen argumenten meer kan bedenken waarmee ik een ander zou kunnen overtuigen, is mijn laatste troef: 'Geloof mij nou maar'. Het is een wanhopige poging om gelijk te krijgen. Het werkt zelden. Alleen mensen die heel erg hun best doen om van mij te houden, geven wel eens gehoor aan zo'n wanhopige oproep. Waarschijnlijk meer uit liefde dan overtuiging.
29 Oktober 2021
euro crisis Boerenbusiness economie

Opinie Joost Derks

Wordt euro het kind van de rekening door de ECB?

Hoe groot zijn de scheuren in het economisch herstel in Europa? De Ifo-cijfers gaan die vraag komende maandag deels beantwoorden. De euro heeft de glijvlucht vast ingezet.
21 Oktober 2021
euro

Nieuws Rente

Einde van het ultraruime monetaire beleid

In Nieuw-Zeeland is de centrale bank gestopt met opkopen van staatsobligaties. En in Noorwegen is de centrale bank de rente aan het verhogen. Deze geografische tegenpolen kunnen we gerust zien als eerste tekenen van een verandering van het monetaire landschap. Wat betekent dit?
27 September 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox