Dossier Klimaatcrisis

windenergie windturbine windmolen energie

Nieuws Klimaat

Nederland moet aan de bak met steviger klimaatbeleid

Nederland zal een grotere inspanning moeten leveren om proportioneel bij te dragen aan het nieuwe Europese klimaatdoel. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Ook de landbouw moet zijn steentje bijdragen.
5 November 2020
platteland

Nieuws Klimaatbeleid

EU intensiveert fel bekritiseerd klimaatbeleid

Tegelijk met de start van de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer presenteerde de nieuwe EC-voorzitter Ursula von der Leyen de Europese 'State of the Union'. Ze kondigde aan de weg van Europa naar het eerste klimaatneutrale continent ter wereld in 2050 nog te willen versnellen.
17 September 2020
Brussel EuropeseUnie Europa EU

Nieuws Klimaat

'Broeikasgasuitstoot moet nog verder omlaag'

De uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie moet nog verder omlaag dan eerder werd gesteld, zo maakt de Europese Commissie bekend. Tot dusver was het doel om de uitstoot om en nabij 2030 ruim 40% onder het niveau van 1990 te brengen, maar dat blijkt nu niet voldoende voor de Commissie.
16 September 2020
Nestle

Nieuws Investering

Nestlé investeert 50 miljoen euro in China

Nestlé heeft een investering van bijna €50 miljoen binnen de Chinese landsgrenzen op de planning staan. De investering richt zich op verschillende onderdelen van Nestlé in de Aziatische grootmacht, zoals de lokale graanteelt in de provincie Heilongjiang en vermindering van uitstoot van broeikasgassen.
11 September 2020
aardappelen akkerbouw ruggen

Nieuws Klimaat

Klimaatstudie: Akkerbouw wijkt voor veehouderij

Er komt minder akkerbouwgrond beschikbaar voor de teelt van plantaardige gewassen, om zo de emissies in de veehouderij te compenseren. Dat is een conclusie uit het klimaatplan die minister Schouten (Landbouw, Natuur en Visserij) 17 april aan de Kamer heeft gestuurd. BO Akkerbouw is kritisch en plaatst de nodige kanttekeningen.
20 April 2020
Brussel Europese Commissie

Nieuws Green Deal

Landbouw moet mee in klimaatneutraal Europa

De landbouwsector kan rekenen op meer milieuvriendelijke maatregelen bij de hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Dat blijkt uit de Green Deal die de Europese Commissie woensdag 11 december lanceert.
11 December 2019
geiten

Nieuws Rapport VN

Gaat kameel en geit de melkkoe vervangen?

Als boeren in ontwikkelingslanden hun melkkoeien inruilen voor kamelen en geiten, kan de uitstoot van broeikasgassen drastisch worden verminderd. De veestapel of het teeltplan aanpassen aan de klimaatverandering kan bovendien het inkomen van agrarisch ondernemers positief beïnvloeden.
12 September 2019
gras euro

Opinie Jeroom Remmers

Beter verdienmodel voor duurzame boer zo geregeld

Het kabinet presenteerde vrijdag 28 juni het Klimaatakkoord, waarin tot 2030 een bedrag van bijna €1 miljard beschikbaar wordt voor de agrarische sector. Marc Calon, de voorzitter van LTO Nederland, liet echter weten geen handtekening te zetten totdat hij zeker is dat deze financiering rondkomt.
1 Juli 2019

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief