Shutterstock

Nieuws Klimaat

Nederland moet aan de bak met steviger klimaatbeleid

5 November 2020 - Jeannet Pennings - 3 reacties

Nederland zal een grotere inspanning moeten leveren om proportioneel bij te dragen aan het nieuwe Europese klimaatdoel. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Ook de landbouw moet zijn steentje bijdragen.

Een klimaatneutraal Europa in 2050, dat is het doel dat de Europese Commissie voor ogen houdt. Geheel in lijn met het akkoord van Parijs. Om dat doel te behalen zijn de ambities voor 2030 verstevigd. In het nieuwe Europese Klimaatplan 2030 staat dat de reductie van de CO2-uitstoot moet worden verhoogd van 40% naar minstens 55% ten opzichte van 1990.

Nederland loopt met zijn tempo van emissiereductie momenteel achter op het Europese gemiddelde. Het PBL constateert dat Nederland tot 2030 minimaal zijn eigen Klimaatakkoord volledig moeten uitvoeren. Vervolgens moet in de periode van 2030 tot 2050 het CO2-reductietempo verder verhoogd worden. Het Nederlandse beleid, dat zich vooral richt op 2030, moet daar nu alvast op anticiperen. Zo luidt het advies aan het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Meer hernieuwbare energie
Het nieuwe Europese Klimaatplan 2030 schrijft onder meer voor dat Europa meer energie duurzaam moet opwekken. In 2030 moet het niet gaan om 32% van de totale energievoorziening maar 38% tot 40%. De laatste tussenstand leert dat de EU in 2019 gemiddeld op 18% zat, waarbij landen als Zweden, Finland en Letland voorop lopen. Nederland stond onderaan in het rijtje met slechts 7,4% hernieuwbare energie.

Met het nationale Klimaatakkoord dat ruim een jaar geleden werd gepresenteerd hoopt Nederland een inhaalslag te maken. Er wordt onder meer stevig ingezet op wind- en zonne-energie. Op dat vlak worden wel stappen gezet. In de eerste helft van 2020 werd in Nederland 14% van de elektriciteit opgewekt uit zon en wind. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse analyse van Ember. Duitsland en Denemarken lopen Europees gezien voorop met respectievelijk 42% en 64% zonne- en windenergie. Gemiddeld staat de teller in Europese Unie op ruim 21%, waarmee het wereldwijd voorop loopt.

Ook grotere inspanning landbouw nodig
Het nieuwe EU-klimaatplan is nog niet concreet over welke inspanning de verschillende landen of sectoren moeten leveren. Het aangescherpte doel betekent vermoedelijk dat in Nederland meer inspanningen nodig zijn, ook in de periode tot 2030. Dat geldt niet alleen voor de sectoren die onder het Europese emissiehandelssysteem ETS vallen (elektriciteit en grote industrie), maar ook voor de zogenaamde ESR-sectoren waar de landbouw onder valt.

Als de Europese Commissie vasthoudt aan de systematiek van een inspanningsverdeling tussen de lidstaten op grond van het bruto binnenlands product, dan zal de Nederlandse inspanning in de ESR-sectoren moeten stijgen. Zo stelt het PBL vast.

Landbouw en landgebruik
Op dit moment worden landbouw en landgebruik in Europa nog als aparte sectoren behandeld. Als deze sectoren in het beleid worden samen samengevoegd, dan zou de vastlegging van CO2 in bodems en bossen ter compensatie kunnen dienen van de emissies van de overige broeikasgassen uit de landbouw.

De situatie in Nederland wijkt sterk af van het Europees gemiddelde, vanwege de relatief hoge emissies vanuit voornamelijk de veehouderij. Bovendien kent Nederland in tegenstelling tot veel andere landen in Europa ook voor landgebruik een netto emissie. Het zal voor Nederland zeer bepalend zijn hoe zo'n regeling er uit gaat zien. Daar staat tegenover dat een geïntegreerde aanpak van landbouw en landgebruik voordelen kan hebben, en ook op bedrijfsniveau handelingsruimte kan bieden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
captain gone 5 November 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/energie/artikel/10889940/nederland-moet-aan-de-bak-met-steviger-klimaatbeleid]Nederland moet aan de bak met steviger klimaatbeleid[/url]
Raar dat in Flevoland vele molens gesloopt gaan worden om plaats te maken voor nieuwe parken, terwijl ze niet in de weg staan en technisch ook nog jaren meekunnen. kom ik actie overheid er is nog tijd voor ze gesloopt worden.
Abonnee
boer in de war 5 November 2020
Het begint toch echt bij. Waar ga ik het voor gebruiken de groen stroom!! Data,data,data, allen zinloze Facebook filmpjes wapp foto filmpjes enzovoort. Maak eerst een energie plan voor je gebruik met een kosten baten analyse. Het vol poten met panelen en wind molens is zo geregeld maar helpt niks als het gebruik van stroom alleen maar toeneemt. Zeker niet voor zinloze Data centra.
Abonnee
polder 5 November 2020
het enige wat molens opwekken is subsidie stromen. rest is bijzaak.

als te kort geld is kan er vast wel weer een belasting verhoogt worden. deze zijn toch nog niet zo heel hoog in Nederland
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Energie

Gasprijs zet duidelijke stap omlaag

Achtergrond melk

Voor Bovaer dreigt het lot van Buckler

Analyse Energie

Gasprijs stijgt weer na weken van daling

Analyse Energie

Gasprijs daalt toch niet na uitblijven deal

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden