Shutterstock

Nieuws Politiek

EU overweegt particuliere opslag varkensvlees

16 Maart 2022 - Klaas van der Horst

De Europese Commissie overweegt openstelling van particuliere opslag voor varkensvlees als een van de crisismaatregelen rond de oorlog in Oekraïne. Dit staat in een zogenoemd 'non-paper', dat ter sondering is voorgelegd aan de delegaties vanuit de lidstaten.

In de paper staat niets over eventuele steunbedragen en het in opslag te nemen volume. De varkensprijs is al langer laag en dit is door de oorlog in Oekraïne (en alles wat daardoor in beweging is geraakt) niet verbeterd. Op dinsdag 15 maart gaf een hoge ambtenaar van DG Agri al aan dat de varkenssector als eerste wordt geholpen.

Om een betere vinger aan de pols te houden als het gaat om de Europese voedselveiligheid, wordt voorgesteld dat lidstaten voortaan ook aangeven welke voorraden aan essentiële basisgrondstoffen voor 'food' en 'feed' er bij hen aanwezig zijn. Een lijst van deze grondstoffen moet nog worden vastgesteld.

Braakland voor begrazing of eiwitrijk gewas
Daarnaast stelt de Europese Commissie voor om braakliggend land dit jaar weer in gebruik te nemen voor bijvoorbeeld begrazing of de productie van eiwitrijke gewassen. En zegt ze verder open te staan voor het naar voren halen van de Europese steungelden voor agrarisch ondernemers, zodat zij eerder over hun toeslagen kunnen beschikken.

Als laatste houdt de Europese Commissie het voor mogelijk om bepaalde regio's of regionale sectoren extra te steunen als die onevenredig zwaar zijn getroffen door de Europese sancties tegen Rusland, of als deze sectoren heel veel last hebben van indirecte gevolgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden