Plantveredeling

grond verenigd koninkrijk Oost-Engeland

Nieuws Gene editing

VK zet de eerste stap richting nieuwe veredeling

De regering van het Verenigd Koninkrijk heeft een eerste stap gezet in nieuwe wetgeving rondom gene editing technieken (bijvoorbeeld CRISPR-Cas). Door de weg die het Engels ministerie van landbouw (Defra) in is geslagen na de Brexit wordt het voor wetenschappers in Engeland makkelijker gewroden nieuwe veredelingstechnieken toe te passen.
25 Januari 2022
akkerbouw graan tarwe graanveld graankorrels

Achtergrond Veredeling

Graanveredelaars op koers om fusarium uit te bannen

Fusarium is één van de meest gevreesde schimmels in granen. In de veredeling wordt hard gewerkt aan het resistente of in elk geval weerbare rassen van granen maar tot nu toe met wisselend succes. Maar de veredelaars zijn op de goede weg om aantasting van graan door schimmel de wereld uit te helpen.
7 December 2021
akkerbouw graan tarwe tarweveld graanveld aar

Nieuws CRISPR-Cas

VK geeft voor eerst groen licht aan proef CRIPSR-Cas

Het onderzoeksinstituut Rothamsted Research gaat een serie veldproeven uitvoeren met tarwe waarvan het genoom is bewerkt. Het instituut heeft daarvoor toestemming gekregen van Defra, het ministerie van landbouw van het VK. Volgens het instituut worden het de eerste veldproef met CRISPR-Cas veredelde tarwe in het VK en de EU.
2 September 2021
aardappelen aardappelveld aardappelperceel

Nieuws Veredeling

RNA-techniek verhoogt opbrengst aardappelen fors

Wetenschappers hebben ontdekt dat door aanpassingen in het RNA de opbrengst van aardappelen fors verhoogd kan worden. Daarnaast kan met deze techniek het gewas beter bestand maken tegen droogte.
27 Juli 2021
aardappelen Phytophthora ziekte aardappelziekte

Inside Aardappelen

Biologische sector zet in op resistent aardappelrassen

Bionext luidt vandaag (woensdag 14 juli) de noodklok over de hoge phytophthoradruk. Veel biologische boeren moeten de aardappelen te vroeg afbranden om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Met lage opbrengsten, vaak een kwart van de normale oogst, tot gevolg. De biologische sector zet de kaarten dan ook op resistente rassen.
14 Juli 2021
spuiten gewasbescherming Phytophthora

Achtergrond Veredeling

Octrooi op planten kan helpen bij verduurzaming

Nieuwe veredelingstechnieken houden de gemoederen in de Europa bezig. De techniek schrijdt voort terwijl de wetgeving achterblijft is een veelgehoorde klacht van veredelaars. Op de achtergrond speelt daarbij ook nog een discussie in hoeverre octrooien op planteigenschappen kunnen worden vastgelegd.
21 Juni 2021
brouwgerst bier foodbusiness bierbrouwerij

Nieuws Veredeling

Brouwers onder vuur wegens octrooi op gerst

Een groep activisten verenigd in No patents on seeds doet vandaag (dinsdag 8 juni) een nieuwe poging om octrooien op conventioneel veredelde planten in de EU te verbieden. Wat kan dit voor effect hebben voor de ontwikkeling van nieuwe rassen en de prijs van zaden?
8 Juni 2021
uien

Nieuws CRISPR-Cas

Bejo neemt voorschot op toelating gene editing in EU

Groentezaadveredelaar Bejo gaat de mogelijkheden van nieuwe gene editing veredelingstechnieken verkennen. Daarvoor heeft het bedrijf een overeenkomst gesloten met Corteva Agriscience en het Broad Institute van MIT en Harvard.
19 Mei 2021

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief