Agrifoto

Achtergrond Veredeling

Octrooi op planten kan helpen bij verduurzaming

21 Juni 2021 - 3 reacties

Nieuwe veredelingstechnieken houden de gemoederen in de Europa bezig. De techniek schrijdt voort terwijl de wetgeving achterblijft is een veelgehoorde klacht van veredelaars. Op de achtergrond speelt daarbij ook nog een discussie in hoeverre octrooien op planteigenschappen kunnen worden vastgelegd.

Diverse belangenorganisaties vrezen voor het ontstaan van monopolies, waarbij enkele grote veredelingsbedrijven de octrooien in handen hebben. Kleinere veredelaars kunnen daardoor geen nieuwe rassen ontwikkelen, zonder inbreuk te maken op bestaande octrooien. Dat remt volgens tegenstanders de ontwikkeling van nieuwe rassen.

Brede discussie
Een groep wetenschappers van Wageningen University & Research (WUR) pleit ervoor de discussie breder te trekken. René Smulders, Clemens van de Wiel en Bert Lotz van de WUR hebben eerder deze maand hun paper Agronomy gepubliceerd naar de verenigbaarheid van het intellectueel eigendomsrecht met verduurzaming van de landbouw.

Het intellectueel eigendom bestaat in verschillende vormen, van kwekersrecht of octrooi tot merknamen en contractteelt. Deze systemen zijn opgezet, zodat veredelaars een kans hebben de investering voor de ontwikkeling van een nieuw ras terug te verdienen. Brede toegang tot nieuwe technologieën en kennis blijft een vereiste volgens de wetenschappers, ook bij hervorming van het huidige systeem. Maar er moet meer aandacht in het debat zijn voor de kansen om het intellectuele eigendom in te zetten voor verduurzaming van de landbouw.

Win win situatie
De onderzoekers geven een voorbeeld. Denk bijvoorbeeld aan een aardappelras met een enkelvoudige phytophthoraresistentie. Door een dergelijk ras via een contractsysteem te telen, kan de veredelaar vastleggen dat de teler zich verplicht op basis van een beslissingsondersteunend systeem te spuiten tegen phytophthora. De telers hoeft onder normale omstandigheden veel minder te spuiten dan bij een niet resistent ras, terwijl de kans dat de aardappelziekte de resistentie doorbreekt zo klein mogelijk wordt gehouden.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Student 22 Juni 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10892885/octrooi-op-planten-kan-helpen-bij-verduurzaming]Octrooi op planten kan helpen bij verduurzaming[/url]
Dus Monsanto, Bayer en Syngenta kunnen dan nadat je hun zaad heb afgenomen je ook nog verplichten hun middelen te gebruiken? Beetje meer kritische vragen stellen graag @Boerenbusiness
Abonnee
petatje 22 Juni 2021
@student: het is inderdaad een tenenkrommend stuk, maar dat die zgn. wetenschappers uit Wageningen door hun studie zo'n eng blikveld met lange oogkleppen hebben gekregen, is ronduit triest. Het voorbeeld spant de kroon; verduurzamen door de telers alleen maar uitgangsmateriaal onder contract te leveren! Hoezo fairplay, open
markt, eerlijke margeverdeling?
Op welke planeet zijn deze amateur 'wetenschappers' geboren? Ook nog opleiding van onze belastingcenten 'genoten'?
Als dit het niveau vanuit Wageningen is, dan kan die toko daar beter opgedoekt worden.
gerard 22 Juni 2021
het is een nieuw verdien model van deze bedrijven en het is niet om te verduurzamen
meer centjes naar de grote bedrijven en minder naar de hard werkende boer
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Gene editing

VK zet de eerste stap richting nieuwe veredeling

Nieuws CRISPR-Cas

VK geeft voor eerst groen licht aan proef CRIPSR-Cas

Nieuws Veredeling

RNA-techniek verhoogt opbrengst aardappelen fors

Nieuws Inkomensraming 2021

Inkomen varkenssector valt minder negatief uit

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief