Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

financieel EuropeseUnie Europa euro munt

Nieuws GLB

Akkoord over het nieuwe GLB heel dichtbij

De Europese Commissie, de Europese Raad en het Europese Parlement zijn heel dicht bij een akkoord over het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). Volgens europarlementariër Jan Huitema is er een informeel akkoord bereikt.
25 Juni 2021
akkerbouw grond water waterkwaliteit

Nieuws GLB

'Haal geen vruchtbare grond uit productie'

De onderhandelingen over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) worden donderdag en vrijdag (24 en 25 juni) in Brussel voorgezet. In een brandbrief aan minister Carola Schouten uiten LTO Nederland en het NAJK hun zorgen over de effecten van de Europese maatregelen die nu op tafel liggen.
23 Juni 2021
Minister Julia Klockner Duitsland landbouwminister

Nieuws GLB

Zet Duitsland de GLB-onderhandeling op scherp?

Terwijl de Europese onderhandelingen over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) later deze maand verder gaan, is de Duitse regering al bezig de nationale invulling van het nieuwe GLB vast te leggen. De Duitse regering vreest voor te veel vertraging door het zomer- en verkiezingsreces. Maar hoe kun je wetgeving maken op basis van lopende onderhandelingen en wat zijn de gevolgen?
15 Juni 2021
Brussel EuropeseUnie Europa EU

Politiek GLB

Eco-regelingen struikelblok in het nieuwe GLB

De onderhandelingen over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zijn vandaag (vrijdag 28 mei) vastgelopen. “Ondanks dat er op verschillende terreinen voorgang is geboekt blijven een aantal cruciale punten open staan. Daarom is besloten de onderhandelingen uit te stellen tot de volgende vergadering van de ministers van landbouw en visserij”, zo meldt de Raad van Ministers.
28 Mei 2021
Brussel EuropeseUnie Europa EU

Politiek GLB

Onderhandelingen over nieuw GLB lopen stroef

In Brussel zijn de onderhandelingen over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in volle gang. De vraag die nu centraal staat is hoe het budget van €387 miljard (een derde van de EU begroting) de komende jaren wordt verdeeld.
27 Mei 2021
Brussel EuropeseUnie Europa

Nieuws Landbouwbeleid

Activisten vragen aandacht voor klimaat in GLB

Klimaatactivisten van Fridays For Future roepen op om de landbouwhervorming van de Europese Commissie meer aandacht te besteden aan de rol van de landbouw bij klimaatverandering. In een gesprek met vicevoorzitter van de commissie Frans Timmermans gisteren (dinsdag 30 maart) uitte de groep kritiek op de voorgestelde plannen. Ze vinden dat het Europese voorgestelde landbouwbeleid niet verenigbaar met het klimaatakkoord van Parijs.
31 Maart 2021
Brussel Europa

Nieuws GLB

Investeerders: bouw directe steun melkveehouderij af

Een groep investeerders die een vermogen vertegenwoordigt van circa €1,7 biljoen, roept de Europese Commissie om scherpere doelen te stellen voor klimaat en biodiversiteit in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Zij stellen onder meer voor de directe steun aan de melkvee- en vleeskalverhouderij af te bouwen.
22 Maart 2021
grond euro

Opinie Vergaderboer Twee

Een basisvergoeding naast de toeslagrechten

Neem de verdeling van de GLB pot grondig op de schop. Bouw de toeslagrechten in 10 jaar af naar een maximumtoeslag van €25.000 per bedrijf. Voer tegelijk met de start van de overgangstermijn een aan voorwaarden gekoppelde 'Basisvergoeding' in.
14 Februari 2021

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief