Shutterstock

Politiek GLB

Eco-regelingen struikelblok in het nieuwe GLB

28 Mei 2021 - 2 reacties

De onderhandelingen over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zijn vandaag (vrijdag 28 mei) vastgelopen. "Ondanks dat er op verschillende terreinen voorgang is geboekt, blijven een aantal cruciale punten open staan. Daarom is besloten de onderhandelingen uit te stellen tot de volgende vergadering van de ministers van landbouw en visserij", zo meldt de Raad van Ministers.

Het grote twistpunt op het moment lijken de nieuwe eco-regelingen en andere klimaat- en milieuregelingen. De Raad van Ministers en het parlement kunnen geen overeenstemming bereiken over welk deel van het budget vrijgemaakt moet worden voor de verduurzamingsregelingen.

Hervorming geen revolutie
De Raad verwijt het parlement een bijna activistische houding. "Een hervorming moet praktisch zijn", zei Julia Klöckner, de Duitse minister van landbouw, in het Duitse parlement. "Het gaat niet om een revolutie, maar om een hervorming waarin iedereen mee moet kunnen en waarin we onze voedselvoorziening veilig stellen. Het invoeren van de hoogst denkbare eisen kan niet het doel zijn".

Op haar beurt vindt het parlement dat de Raad te weinig ambitie toont. "Wij streven naar een groener, eerlijker en toekomstgericht GLB. De Raad lijkt verrast dat we niet bij het kruisje tekenen onder hun voorstel", zegt Norbert Lins, voorzitter van de agrarische commissie van het parlement, op een persconferentie. Europees parlementslid Eric Andrieu voegt daar aan toe dat de in meerderheid aangenomen Green Deal het uitgangspunt is voor het parlement in de hervorming van het GLB.

Optimisme
De Raad, het parlement en de Commissie zijn ondanks dat de onderhandelingen vandaag zijn stukgelopen toch optimistisch. Zo concludeert Landbouw Commissaris Janusz Wojciechowski dat de onderhandelaars dichtbij een overeenkomst waren. Ook Klöckner is niet pessimistisch over de nieuwe ronde onderhandelingen in juni. Het parlement zegt klaar te zijn om de onderhandelingen te hervatten maar zij verwachten wel meer flexibiliteit van de raad.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
kikker 28 Mei 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10892496/eco-regelingen-struikelblok-in-het-nieuwe-glb]Eco-regelingen struikelblok in het nieuwe GLB[/url]
afschaffen die hele mikmak kunnen ze ons er ook niet mee knechten.
Abonnee
Vrij grof 28 Mei 2021
Dat knechten willen ze graag zo houden.
Lijkt ook op slavernij!!
Eigenlijk zijn we hartstikke gek dat we nog aan het werk gaan voor al dat risico, regelgeving en een paar grijpstuivers!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Derde van de EU-landen mist deadline voor NSP

Nieuws GLB

Derde van de EU-landen mist deadline voor NSP

Akkoord over het nieuwe GLB heel dichtbij

Nieuws GLB

Akkoord over het nieuwe GLB heel dichtbij

Zet Duitsland de GLB-onderhandeling op scherp?

Nieuws GLB

Zet Duitsland de GLB-onderhandeling op scherp?

Onderhandelingen over nieuw GLB lopen stroef

Politiek GLB

Onderhandelingen over nieuw GLB lopen stroef

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief