Aardappelteelt 2020

aardappelen sorteren

Inside Aardappelen

Kostprijs aardappelen tijdelijk omlaag

Voor het tiende jaar op rij heeft de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) een kostprijsberekening gemaakt voor consumptieaardappelen. Die daalt naar verwachting in 2021 met gemiddeld 1 eurocent per kilo. Het betreft een tijdelijke verlaging, zo benadrukt de organisatie.
21 December 2020
Boerenbusiness droogteschade Zeeland

Inside Akkerbouw

Gewasontwikkeling in de grond soms dramatisch

Boven de grond is de loofontwikkeling van aardappelen redelijk normaal, maar onder de grond blijft de knolzetting beperkt tot een paar knollen per plant. Dit beeld van de aardappel gewasontwikkeling is in Zeeland op een kwart tot een derde van de percelen van toepassing, schat sectormanager akkerbouw Wim in 't Veld van Van Iperen.
24 Juli 2020
akkerbouw aardappelperceel polder

Inside Aardappelen

Aardappelteler op klei verandert strategie

Eind juni publiceerde het CBS, op basis van de Landbouwtelling, voorlopige areaalcijfers. Hieruit bleek dat het areaal consumptieaardappelen met 2,3% afneemt. Boer&Bunder maakt inzichtelijk hoe dit op provinciaal en gemeenteniveau is vormgegeven. In welke provincie krimpt de teelt en zijn er ook groeiers?
17 Juli 2020
aardappelen akkerbouw aardappelperceel beregenen droogte

Inside Aardappelen

Hoe groeien in Europa de aardappelen?

In de meeste landen in Noordwest-Europa is het deze dagen heet en droog. De regenval van een week geleden is daarmee weer snel verdampt. Aardappelgewassen kregen maar kortstondig verlichting. Het blijft erg droog. Wat doet dat met de gewasgroei?
26 Juni 2020
akkerbouw rusland

Inside Aardappelen

Ook crisis in Russische aardappelsector

Ondanks dat het officiële sterftecijfer tijdens de coronacrisis in Rusland erg laag ligt, merkt de aardappelsector in dit land ook goed de gevolgen. Hoofdzakelijk in de fritesaardappelsector. Ook hier liggen verwerkers bijna stil. Tafelaardappelen zijn eveneens al heel het jaar gevraagd.
12 Juni 2020
aardappelen spuiten Agrifoto

Inside Gewasbescherming

Phytophthora agressiever, bescherming in het nauw

Europese aardappeltelers krijgen steeds vaker te maken met agressieve phytophthoraklonen, die zich kenmerken door een zeer korte vermeerderingscyclus. Daar is de huidige gewasbescherming niet op voorbereid. Kunnen telers zich, met een krimpend middelenpakket, wapenen tegen de ziekte?
10 Maart 2020
aardappelen aardappelperceel

Inside Aardappelen

Wat doet droogte met Poolse aardappelteelt?

2020 is in Polen bijzonder van start gegaan. Weinig neerslag, geen sneeuw en nauwelijks vorst. Daarmee stevent het land af op het derde droge jaar op rij. Dit beeld tekent de agrarische sector. Ook de aardappelteelt wordt sterk beïnvloed door een gebrek aan neerslag.
6 Maart 2020

BB TV Keimpe van der Heide

'POC werkt niet tegen, maar met de fritesfabriek'

Maandag 2 maart vindt de oprichtingsbijeenkomst van de Producenten Organisatie Consumptieaardappelen (POC) plaats. Voortrekker Keimpe van der Heide legt uit dat de PO niet tegen maar juist met de fritesfabrieken op wil trekken.
27 Februari 2020

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox