Dossier Stikstofcrisis

koeienstal ligboxen

Nieuws stikstof

'Uitstoot emissiearme stal in praktijk dubbel zo hoog'

De uitstoot van een gemiddelde emissiearme stal is twee keer zo groot als die volgens opgave door de fabrikant (en goedgekeurd door RVO) zou moeten zijn. Dit hebben medewerkers van het RIVM gezegd tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer.
Vandaag 16:30 uur
koeien

Nieuws LTO en Team Agro

Stikstofprotest: koeien 30 mei niet in de wei

Een landelijk stikstofprotest is in de maak. Als het aan LTO Nederland en Team Agro NL ligt, houden alle melkveehouders hun koeien 30 mei binnen. 'Als gevolg van verschillende rechtszaken dreigt de koe niet meer zonder extra vergunning de wei in mogen, iets wat praktisch en juridisch onhaalbaar is', aldus de organisaties.
Dinsdag 11:00 uur
stal gras melkveebedrijf grasoogst flevoland Agrifoto

Nieuws politiek

Kabinet snijdt 2,2 miljard van opkoopfonds stikstof af

Het kabinet wil een bedrag van €2,2 miljard afknabbelen van de grote fondsen die het bij de formatie heeft aangekondigd om onder meer het stikstofprobleem op te lossen. Tegelijkertijd krijgt het ministerie van LNV er wel weer meer geld bij voor onder meer het in gang zetten van gebiedsprocessen die nodig zijn om de natuur meer ruimte te geven.
20 Mei 2022
Gelderland Nijmegen

Nieuws Stikstof

Gelderland wil ook industrie uitkopen

Gelderland wil, naast veehouders, ook industrie vrijwillig gaan uitkopen. De provincie heeft daarvoor een voorstel klaarliggen. Ook het verduurzamen van de agrarisch sector en industrie is daar onderdeel van.
18 Mei 2022
vergunning legaliseren

Nieuws PAS-melders

MOB start ook in Drenthe handhavingsprocedures

Mobilisation for the Environment en vereniging Leefmilieu, die in vijf provincies handhavingsverzoeken hebben lopen, beginnen ook in Drenthe vijftig handhavingsprocedures op de Wet natuurbescherming. Zij willen de provincie Drenthe op deze manier dwingen handhavend op te treden tegen PAS-melders.
17 Mei 2022
melkveebedrijf koeien koeienstal

Nieuws Stikstof

'Rekenmethode ongeschikt voor emissiearme stallen'

De rekenmethode die het CBS heeft gebruikt voor ammoniakemissies uit stallen is volgens stichting I-VEE ongeschikt om de werking van emissiearme stalsystemen te bepalen. Deze conclusie trekt de stichting na onderzoek dat zij heeft laten uitvoeren door een Deense professor en adviesbureau CLM Onderzoek en Advies.
17 Mei 2022
ZuivelNL Arjan Schimmel

Interview Arjan Schimmel

'Gehele zuivelsector moet weer met een stem spreken'

Wij zijn er voor alle melkveehouders. Bovendien zijn LTO en de NMV sinds de oprichting van ZuivelNL kleiner geworden. Het is van groot belang dat we als sector weer met één stem spreken, zodat we een sterkere overlegpartner worden en ons niet meer uit elkaar laten spelen. Dan kunnen we als sector meer bereiken, zegt Arjan Schimmel, voorzitter van ZuivelNL.
17 Mei 2022
rechtspraak rechtbank rechtzaak

Nieuws MOB

Natuurvergunningen Overijssel vernietigd

De provincie Overijssel moet opnieuw beslissen over 29 stikstofbesluiten. Coöperatie Mobilisation for the Environment en de Vereniging Leefmilieu waren in deze zaken in beroep gegaan.
12 Mei 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief