Dossier Stikstofcrisis

Johan Remkes

Nieuws Stikstof

Landbouw verklaart stikstofoverleg mislukt

Zonder irritatie is het vooraf veelbesproken stikstofoverleg tussen landbouworganisaties en het kabinet plus gespreksleider Johan Remkes over de stikstofproblematiek vrijdag niet verlopen. 'Er was en is sprake van een stevige vertrouwenscrisis', zei hij na het gesprek. Volgens Remkes was de sfeer toch 'buitengewoon constructief'. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak zei na afloop: 'Het is op dit moment te weinig.' 
5 Augustus 2022
boerenprotest Agractie

Nieuws Stikstof

Bart Kemp: Rutte wil geen enkele toezegging doen

Agractie-voorman Bart Kemp heeft gisteren en vanmorgen telefonisch met minister-president Mark Rutte gesproken, zegt hij in een video. Volgens Kemp wilde de premier geen toezeggingen doen op vier cruciale punten en heeft hij gezegd dat morgen tijdens het gesprek onder leiding van Johan Remkes ook niet te doen.
4 Augustus 2022
boerenprotest

Nieuws Stikstof

Jonge boeren niet bij overleg met Remkes

De jonge boeren zijn vrijdag niet bij het overleg met het kabinet onder leiding van gespreksleider Johan Remkes. Het NAJK was gisteren ook niet aanwezig bij het afstemmingsoverleg met LTO. 'Remkes en Rutte zijn aan zet', aldus NAJK-voorzitter Roy Meijer.
4 Augustus 2022
natuur bos

Opinie Jaap Uenk

Hoe goed kan Natura 2000 gebied tegen ammoniak?

Het voorstelde Kabinetsbeleid om uit de stikstofcrisis te komen, vraagt zware offers van de veehouderij, aanverwante sectoren en van de leefbaarheid op het platteland. Zulke zware offers brengen, vereist op z'n minst dat de ammoniakreductie de stikstofgevoelige Natura 2000 gebieden ook zichtbaar en aantoonbaar helpt. Ik heb daar mijn twijfels over.
4 Augustus 2022
boerenprotest

Nieuws Stikstof

Boerenoverleg: vertrouwen in gesprek Remkes is er niet

Acht boerenorganisaties hebben geen vertrouwen in het stikstofoverleg met het kabinet onder aanvoering van Johan Remkes. Dit hebben zij woensdagavond laten weten in een korte verklaring na een gezamenlijk overleg. Bart Kemp, voorzitter van Agractie, verklaarde dat de organisaties inhoudelijk weer op één lijn zitten.
3 Augustus 2022
Mark Harbers

Nieuws Stikstof

Ook waterminister Harbers sluit bij stikstofoverleg aan

De boerenorganisaties die de uitnodiging van Johan Remkes hebben aangenomen (of nog aannemen) gaan vrijdag in gesprek over 'de invulling van de opgaves voor natuur, stikstof, klimaat, water en de toekomst van de Nederlandse landbouw' met vier bewindslieden. Naast stikstofminister Van der Wal, landbouwminister Staghouwer en premier Rutte, schuift ook minister Harbers van Infrastuctuur en Waterstaat aan.
3 Augustus 2022
natuur heide

Opinie Jaap Majoor

Gaat het om stikstof of om herindeling Nederland?

De media, overheid en natuurinstanties zijn er vol van. Stikstof tast de natuur aan. Welke natuur? Hebben wij wel ongerepte natuur? Alle natuurgebieden in Nederland zijn door ons mensen gemaakt en er is dus geen ongerepte natuur. Zo zijn ook de heidevelden in het verleden door de boeren ontstaan.
2 Augustus 2022
Johan Remkes

Nieuws Stikstof

Agractie en FDF nog niet om tafel met kabinet

Agractie en Farmers Defence Force gaan allebei (nog) niet in op de uitnodiging van Johan Remkes om onder leiding van hem met kabinetsleden te spreken, iets waar LTO al ja tegen heeft gezegd. Beide organisaties zijn bijna zeker wel bij een afstemmingsoverleg woensdag met LTO, voorafgaand aan overleg daarvan met het kabinet op vrijdag.
1 Augustus 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief