Dossier Stikstofcrisis

koeienstal

Nieuws Stikstof

Kamer wil spoed achter realtime meten stikstof

De regering moet van de Tweede Kamer spoed maken bij 'de inzet van een landelijk dekkend meetsysteem voor emissie en depositie van NH3 en NOx, het realtime meten op bedrijfsniveau, het bevorderen en borgen van succesvolle innovaties met een grote potentie om stikstofemissies sterk te verminderen en het verbeteren van de Rav-systematiek'.
16 Mei 2023
grasoogst natuur

Nieuws Stikstof

'Woest aantrekkelijke' opkoop bij grote natuur

Christianne van der Wal, de minister voor Natuur en Stikstof, wil de regeling met extra hoge uitkoopvergoeding voor piekbelasters gericht inzetten rond stikstofgevoelige natuurgebieden met een grote oppervlakte, zoals de Veluwe. Elders in het land wordt vooral de 'goedkopere' regeling ingezet
16 Mei 2023
vliegtuig

Achtergrond Stikstof Stemming

Groen vliegen telt anders dan groen boeren

Wie vliegt wordt anders afgerekend dan wie boert. Dat werd deze week maar weer eens superduidelijk. Terwijl het kabinet op de valreep, vóórdat de nieuwe Eerste Kamer aantreedt, nog eenmaal alle registers opentrekt om de landbouw qua milieu in het hok te krijgen, mag de luchtvaart kennelijk niet te milieuvriendelijk worden.
12 Mei 2023
veehouderij stal nieuwbouw varkensstal Stallenbouw

Achtergrond stikstof

Geen woord over debacle emissiearme stal in debat

Het kabinet wil de aanpak van de stikstofproblematiek versnellen, zei premier Rutte een paar weken geleden. Mede daarom is in de Tweede Kamer ongeveer twee dagen lang gedebatteerd over de 'Tijdelijke wet Transitiefonds landelijk gebied en natuur.'  Volgende week wordt erover gestemd, maar heel veel helderder lijkt het er niet op geworden voor de geïnteresseerde leek.
11 Mei 2023
rabobank

Nieuws Stikstof

Greenpeace wil dat Rabo miljarden dokt voor stikstof

Greenpeace presenteert Rabobank vandaag de rekening van de stikstofcrisis en wil dat de bank om 'te beginnen' €3,1 miljard bijdraagt aan het stikstoffonds. Ook eist de milieuorganisatie van de bank dat zij stopt met 'het financieren van industriële landbouw die leidt tot natuurverwoesting'.
9 Mei 2023
stal melkveebedrijf koeien

Nieuws stikstof

Onzekerheid rond veel meer emissiearme stallen

De stikstofverliezen van een groot aantal emissie-arme melkveestaltypes kunnen behoorlijk afwijken van de officieel vastgestelde emissiefactor, zo blijkt uit nog vertrouwelijk onderzoek van Wageningen UR. Onderzoek dat in de voorbij weken ook aan de sectororganisaties is voorgelegd.
8 Mei 2023
Frans Timmermans Christianne van der Wal

Achtergrond Stikstof Stemming

Succesjes voor Van der Wal, mede dankzij MOB

Terwijl de Tweede Kamer een paar weken op reces was, kon het kabinet de afgelopen tijd even lekker doorwerken. Minister Christianne van de Wal van Natuur en Stikstof kon zelfs twee succesjes boeken: ze kreeg de handen op elkaar voor een aanpassing van het stikstofregistratiesysteem (SSRS) - volgens haar om met name PAS-melders beter te kunnen helpen én ze kreeg toestemming van Brussel om piekbelasters een extra hoge vergoeding te bieden als zij zich laten uitkopen.
5 Mei 2023
Brussel Europese Commissie

Nieuws Stikstof

Brussel akkoord met 'woest aantrekkelijk' bod aan boer

Twee stoppersregelingen van het kabinet zijn vandaag door de Europese Commissie goedgekeurd. Er is volgens Brussel geen sprake van ongeoorloofde staatssteun.
2 Mei 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox