Dossier Stikstofcrisis

europees parlement

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

De Natuurherstelwet is vandaag (27 februari) door het Europees Parlement aangenomen. Het gaat om een afgezwakte vorm van het originele voorstel van Frans Timmermans (destijds Eurocommissaris). Op verzoek van het Europarlement is in de wet ook een noodrem opgenomen in het geval de voedselproductie in gevaar komt.
27 Februari 2024
stikstof natuur Overijssel

Nieuws Stikstof

'Afwaardering cruciaal voor gebiedsplannen'

De gestelde natuur- en klimaatdoelen die het demissionaire kabinet heeft gesteld in het programma voor het landelijk gebied (NPLG) zijn met de huidige aanpak niet binnen tien jaar te halen. Met een betere afstemming en andere instrumenten, zoals een verbeterd mechanisme om gronden af te waarderen en om te zetten, zijn evenwel verdere stappen te zetten.
26 Februari 2024
Laura Bromet

Achtergrond Stikstofstemming

De stikstofboemerang van Bromet en het kabinet

Ruim twee jaar geleden dacht Tweede Kamerlid Laura Bromet even gemakkelijk te kunnen scoren met stikstof, niet vermoedend welke doos van Pandora ze zou opentrekken. Ze vroeg (nu demissionair) minister Van der Wal om een top 100 van stikstof- en ammoniakuitstoters voor Nederland. Dit waarschijnlijk met de bedoeling om de 'megabedrijven' in de veehouderij nog eens fijn in het zonnetje te zetten.
16 Februari 2024
melkveebedrijf koeien

Nieuws Economie

'Landbouwsector niet klimaatneutraal in 2050'

De economie van de Europese Unie moet in 2050 klimaatneutraal zijn. Hoe het er nu uitziet, gaat in Nederland het merendeel van de sectoren dat niet halen. De voedings- en genotsmiddelenindustrie is pas in 2055 klimaatneutraal, de land- en tuinbouwsector een jaar eerder. Dat staat in een nieuw rapport van ABN Amro. De reductie van de uitstoot van broeikasgassen moet vooral gezocht worden in de rundveesector en glastuinbouw.
13 Februari 2024
belgie

Achtergrond Stikstofstemming

Kater voor boer in de week vóór carnaval

Normaal gesproken volgt pas na carnaval de kater, tenminste voor degenen die aan dat ooit katholieke feest meedoen. Voor de landbouw was de kater er deze week al voor carnaval. De hoop van grote groepen boeren en andere plattelanders op een kabinet dat iets meer oog voor hen zou hebben, lijkt in rook op te gaan en alle boerenacties van de voorbije weken lijken ook maar een mager resultaat op te leveren. In ieder geval niet de verhoopte verlichting van het bestaan.
9 Februari 2024
politiek DenHaag binnenhof

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Pieter Omtzigt heeft gisteren de stekker uit de formerende gesprekken getrokken. De financiële staat van Nederland, en het pas laat beschikbaar komen van informatie daarover, wordt door de NSC'er als verklaring gegeven. Landbouw wordt niet als een van de redenen genoemd voor het mislukken van de formatie - in hoeverre de partijen daar al iets over loslaten - maar dat het tussen de partijen op dat gebied ook niet lekker loopt, is duidelijk.
7 Februari 2024
Boerenbusiness

Achtergrond Stikstofstemming

Stikstof kat en muisspel en regieperikelen bij NSC

Zet een nieuwe en deels nog flink onervaren Tweede Kamer en een uitgeregeerd, maar ervaren kabinet bij elkaar in een vergaderzaal en het levert altijd wel bijzondere momenten op. Zo dus ook bij de behandeling van de LNV-begroting in de Tweede Kamer. Het duo Adema en Van der Wal, bijgestaan door een team van handige ambtenaren, maakte alle lastige vragen van gretige Kamerleden professioneel onschadelijk.
3 Februari 2024
melkveebedrijf koeien

Nieuws CBS

Stikstofoverschot hoger, maar minder uitstoot vee

Het stikstofoverschot nam in 2022 met 6,5% toe ten opzichte van 2021 en was het grootste sinds 2018. Dat blijkt uit de Mineralenbalans landbouw van het CBS. De veestapel scheidde minder stikstof uit, maar door de droge zomer was er minder gras om stikstof op te nemen.
30 Januari 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden