Energiemarkt

trekker diesel brandstof

Politiek Energie

Comeback rode diesel vereist geduld van boer

Met de comeback van rode diesel krijgen boeren, tuinders en loonwerkers een korting van 28 cent per liter diesel. Dit zei Caroline van der Plas, leider van BoerBurgerBeweging (BBB), vanochtend bij de toelichting van het coalitieakkoord van haar partij met de PVV, VVD en NSC. De land- en tuinbouw moet nog wel even geduld hebben: de herinvoering van de rode diesel staat pas gepland voor het jaar 2027. 
16 Mei 2024
energie

Opinie Kasper Walet

Energietransitie grootste greenwashing in historie

We hebben de afgelopen eeuw enorme hoeveelheden fossiele energie gebruikt en die voorraden zijn eindig en dragen bij aan de opwarming van de aarde. Daarom draait het in de toekomst nog maar om één ding: toegang tot schone energie. Er is echter een groot probleem met deze zienswijze: de kosten.
13 Mei 2024
elektriciteit

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

De rode draad in mijn columns op Boerenbusiness is dat de energietransitie dreigt te verzanden in allerlei praktische problemen. Kort geleden was hiervan weer een opmerkelijk voorbeeld.
21 Maart 2024
olie olieraffinaderij

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

De oliemarkt is redelijk in balans. Aan de ene kant kwamen twee gezaghebbende instanties met prijsdrukkend nieuws naar buiten. De markt reageerde daar nauwelijks op. De onrust in het Midden-Oosten en Rusland houdt een stevige bodem in markt.
15 Februari 2024
windturbine koolzaad windmolenpark

Analyse Energie

Boeren en oliegiganten samen tegen elektrificatie

De bijmengplicht voor biobrandstoffen was lang een doorn in het oog voor de olie-industrie. Voor de agrarische sector zorgen de biobrandstoffen voor een bodem in grondstoffenmarkt. Twee partijen met op punten behoorlijk tegenstrijdige belangen. Met de opkomst van de elektrische auto is er iets veranderd. Beide bedrijfstakken hebben elkaar gevonden als kritische geesten in de discussie over elektrificatie, dat zowel in Brussel als Washington gepresenteerd wordt als het wondermiddel tegen CO2-uitstoot.
14 Februari 2024
zonnepanelen zonneenergie

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Het voorstel van demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten om de salderingsregeling af te bouwen heeft geen meerderheid gehaald in de Eerste Kamer. Bezitters van een zonnepanelen of kleine windmolen met een kleinverbruikaansluiting (tot 3x80 ampère) mogen hun levering en verbruik blijven verrekenen.
13 Februari 2024
zonnepanelen zonneenergie

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Als ergens blijkt hoe nauw energie en politiek verweven zijn dan is dat wel op de gas- en elektriciteitsmarkt. Gas is een geopolitiek drukmiddel aan het worden. Rusland lijkt Europa haast beter gezind dan de VS. In Nederland is gaat de sage rond de afbouw van de salderingsregeling verder en het is nu aan de Eerste Kamer. Minister Jetten waarschuwt voor een gat op de begroting als de Kamer niet voor zijn plannen stemt.
13 Februari 2024
windenergie energie windmolenpark

Opinie Kasper Walet

Duurzame elektriciteit heeft ook donkere kanten

Het vergroenen van onze elektriciteitsproductie is niet alleen een geldkwestie, maar roept ook de vraag op of we daarmee niet juist nieuwe problemen creëren? Zoals het verslechteren van de leefomstandigheden in de Noordzee door de bouw van nieuwe windparken. Als je het aan de vissers gaat vragen is het antwoord absoluut een ja.
9 Januari 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden