Energiemarkt

olie Olieplatform

Analyse Olie

Knijpen van de oliekraan heeft maar beperkt effect

Rusland en Saoedi-Arabië zitten aan de oliekraan te morrelen. Tekenen dat de markt wat dalende is, past niet in de strategie. Dus dan maar minder oppompen, zo lijkt het devies. Maar dat pakt niet helemaal uit zoals bedoeld. Zorgen over de economische groei zetten een zekere rem op de olieprijs. Dat is gek genoeg dan weer niet terug te zien in de dieselprijs.
4 Augustus 2023
LNG

Analyse Aardgas

Goedkoop of duur, Europa blijft gas kopen

De Europese gasmarkt heeft een zekere balans gevonden. De opslagen zijn voor deze tijd van het jaar goed gevuld en dat merken de Amerikaanse LNG-exporteurs. Daarnaast loopt de aanvoer van gas uit Noorwegen op rolletjes.
2 Augustus 2023
windenergie energie elektriciteit

Analyse Elektriciteit

Verduurzaming is voelbaar in de elektriciteitsprijs

De elektriciteitsmarkt trad de afgelopen week niet buiten de gebaande paden. Een lagere prijs in het weekend en hogere prijzen op de doordeweekse dagen. Kijken we voorbij de waan van de dag, dan zien we dat er een enorme opgave ligt in de omslag naar het duurzaam opwekken van stroom. Energiebedrijven zien kansen, al is voorlopig de rol van de traditionele energiecentrales nog niet uitgespeeld.
1 Augustus 2023
gas

Analyse Energie

Gasmarkt blijft behoorlijk volatiel

De gasprijs heeft ondanks het voltooide Noorse onderhoud weer een flinke stap naar boven gezet. Vooral de hoge temperaturen in Zuid-Europa zorgen voor opwaartse prijsdruk. Daarnaast heeft het Internationaal Energieagentschap (IEA) zijn prognose voor het Europese gasverbruik wederom bijgesteld. 
26 Juli 2023
windenergie energie windmolenpark

Analyse Energie

Windenergie op zee zorgt voor reuring

De elektriciteitsprijs viel vorige week vrij hoog uit. De opwaartse prijsdruk is het gevolg van lagere opbrengsten uit hernieuwbare energie en een opwaartse correctie op de gasmarkt. Ondertussen zorgen tegenstrijdige ontwikkelingen op het gebied van windenergie op zee voor onrust. 
25 Juli 2023
olie olieraffinaderij

Analyse Energie

Teleurstellende Chinese economie tekent olieprijs

Deze week daalde de olieprijs licht door zorgen over de Chinese economie. Toch is er ook opwaartse prijsdruk. De Chinese overheid staat namelijk op het punt om de economie te stimuleren en ondertussen zet Rusland de verlaging van olieproductie door. 
20 Juli 2023
gas

Analyse Energie

Daling op de gasmarkt zet voorzichtig door

Na de daling van 22,5% van vorige week zet de daling van de gasprijs voorzichtig door. Er is extra aanbod uit Noorwegen en door het warme weer is er minder vraag dan verwacht. Toch is er ook een risico. De Japanse premier Fumio Kishida is in Quatar gesignaleerd om extra partijen LNG veilig te stellen.
19 Juli 2023
Rob Jetten

Opinie Kasper Walet

Effect van de 122 plannen voor klimaat schrikbarend

Het leek wel een sketch uit Jiskefet. Minister Rob Jetten die in de Tweede Kamer ondervraagt wordt over zijn plan om met 122 klimaatmaatregelen een besparing van 22 megaton aan CO2 emissies te realiseren.
3 Juli 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox