Energiemarkt

LNG

Nieuws Aardgas

Europese gasprijs op weg naar record

De spanning op de gasmarkt blijft hoog. Het afknijpen van de aanvoer van gas richting Europa door Rusland mist zijn uitwerking niet op de gasprijzen. Europa zoekt naarstig naar LNG om Russisch gas te vervangen. Dat lijkt een gunstige ontwikkeling voor de leveranciers van LNG. Toch voelen ook de oliebedrijven de pijn van de hoge prijzen.
10 Augustus 2022
olie

Analyse Olie

Olie doet een jas uit door onverwachte voorraad

De prijs voor ruwe olie heeft een flinke stap terug gedaan de afgelopen dagen. Voor een deel stak de al langer spelende angst voor een recessie weer de kop op. De vraag naar olie zou daardoor fors afnemen. Dat is echter niet de belangrijkste oorzaak voor de daling volgens veel experts.
5 Augustus 2022
LNG

Analyse Aardgas

Stevige concurrentie tussen Europa en Azië om LNG

De aanvoer van gas uit Rusland blijft het grote thema op de gasmarkt. Rusland gebruikt de gasleveringen als een politiek drukmiddel. De effecten daarvan blijven echter niet beperkt tot Europa.
3 Augustus 2022
energie elektriciteit

Analyse Elektriciteit

Prijs van elektriciteit gaat schoksgewijs omhoog

De elektriciteitsmarkt blijft stappen omhoog zetten. Afgelopen week kwam zelfs de recordprijs van begin maart in zicht. Het opwaarts momentum in de markt wordt voor een deel veroorzaakt door de problemen met de aanvoer van gas uit Rusland. Om die problemen het hoofd te bieden wordt er weer teruggegrepen op een oude vertrouwde brandstof die vanwege het milieu uit de gratie was geraakt.
2 Augustus 2022
tanken diesel brandstof

Analyse Aardolie

Topresultaten oliebedrijven maken stemming op markt

Het is op de oliemarkt een dun lijntje tussen te weinig aanbod van of te weinig vraag naar olie. De afgelopen weken was het vooral de zorg om tegenvallende economische groei en daarmee een kleinere vraag naar olie die een stempel op de markt drukte. Deze week kwam er een omslag en namen de zorgen over een krap aanbod weer de overhand op de markt.
29 Juli 2022
gas

Analyse Aardgas

Paniek slaat toe op de Europese gasmarkt

De Europese gasmarkt is weer flink op drift geraakt. Vorige week heerste nog vooral de opluchting dat Rusland de gasleveringen via de Nord Stream 1 weer hervatte na het geplande onderhoud. Nu Rusland toch snijdt in de gasexport naar Europa slaat de paniek op de gasmarkt toe.
27 Juli 2022
energie elektriciteit kolen

Analyse Elektriciteit

Elektriciteitsmarkt kiest eigen richting

De spotprijzen op de elektriciteitsmarkt blijven beweeglijk . Met het hervatten van de gasleveringen via de Nord Stream zou een prijsdempend effect op de gasmarkt te verwachten zijn en daarmee ook indirect op de elektriciteitsprijs hebben. Dat effect blijft echter tot nu toe uit.
26 Juli 2022
olie Olieplatform

Analyse Olie

Oliemarkt jojoot tussen zorgen om vraag en aanbod

Op de oliemarkt komen tegengestelde signalen af. De voorraad ruwe olie is nog niet overdreven en loopt in de VS zelfs nog wat terug. De voorraad benzine nam in de VS daarentegen wel toe. Dat wordt als signaal gezien de consumenten de hoge prijzen voor brandstof niet langer kunnen of willen betalen.
22 Juli 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief