Energiemarkt

elektriciteit

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

De rode draad in mijn columns op Boerenbusiness is dat de energietransitie dreigt te verzanden in allerlei praktische problemen. Kort geleden was hiervan weer een opmerkelijk voorbeeld.
21 Maart 2024
olie olieraffinaderij

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

De oliemarkt is redelijk in balans. Aan de ene kant kwamen twee gezaghebbende instanties met prijsdrukkend nieuws naar buiten. De markt reageerde daar nauwelijks op. De onrust in het Midden-Oosten en Rusland houdt een stevige bodem in markt.
15 Februari 2024
windturbine koolzaad windmolenpark

Analyse Energie

Boeren en oliegiganten samen tegen elektrificatie

De bijmengplicht voor biobrandstoffen was lang een doorn in het oog voor de olie-industrie. Voor de agrarische sector zorgen de biobrandstoffen voor een bodem in grondstoffenmarkt. Twee partijen met op punten behoorlijk tegenstrijdige belangen. Met de opkomst van de elektrische auto is er iets veranderd. Beide bedrijfstakken hebben elkaar gevonden als kritische geesten in de discussie over elektrificatie, dat zowel in Brussel als Washington gepresenteerd wordt als het wondermiddel tegen CO2-uitstoot.
14 Februari 2024
zonnepanelen zonneenergie

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Het voorstel van demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten om de salderingsregeling af te bouwen heeft geen meerderheid gehaald in de Eerste Kamer. Bezitters van een zonnepanelen of kleine windmolen met een kleinverbruikaansluiting (tot 3x80 ampère) mogen hun levering en verbruik blijven verrekenen.
13 Februari 2024
zonnepanelen zonneenergie

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Als ergens blijkt hoe nauw energie en politiek verweven zijn dan is dat wel op de gas- en elektriciteitsmarkt. Gas is een geopolitiek drukmiddel aan het worden. Rusland lijkt Europa haast beter gezind dan de VS. In Nederland is gaat de sage rond de afbouw van de salderingsregeling verder en het is nu aan de Eerste Kamer. Minister Jetten waarschuwt voor een gat op de begroting als de Kamer niet voor zijn plannen stemt.
13 Februari 2024
windenergie energie windmolenpark

Opinie Kasper Walet

Duurzame elektriciteit heeft ook donkere kanten

Het vergroenen van onze elektriciteitsproductie is niet alleen een geldkwestie, maar roept ook de vraag op of we daarmee niet juist nieuwe problemen creëren? Zoals het verslechteren van de leefomstandigheden in de Noordzee door de bouw van nieuwe windparken. Als je het aan de vissers gaat vragen is het antwoord absoluut een ja.
9 Januari 2024
LNG

Analyse Energie

Europa knijpt een oogje toe voor LNG uit Rusland

Spelers op de gasmarkt waren niet onder de indruk van een paar koudere dagen in Europa. Goed gevulde gasopslagen houden de markt in bedwang en drukken de markt zelfs wat omlaag nu het zachte weer terugkomt. De rol van Rusland op de Europese gasmarkt blijft een opmerkelijke en de Europese Commissie knijpt een oogje toe.
6 December 2023
elektriciteit

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs is behoorlijk instabiel

De elektriciteitsprijs schommelde deze week sterk. De verschillen zijn het resultaat van een hoge gasprijs en een sterk wisselende productiviteit van hernieuwbare bronnen. Daarnaast zouden lage waterstanden in Frankrijk voor een hogere elektriciteitsprijs kunnen zorgen.
17 Oktober 2023

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden