Federatie Particulier Grondbezit

akkerbouw grond voorjaar perceel

Nieuws Grond

Grote spreiding in hogere en lagere pachtprijzen

De nieuwe pachtnormen die vanaf 1 juli 2021 van kracht worden zijn bekend gemaakt. In 8 van de pachtprijsgebieden komt de pachtprijs lager uit in vergelijking met een jaar eerder en in 6 gebieden gaat de pachtprijs omhoog, zo meldt minister Schouten in een brief over de pachtnormen aan de Tweede Kamer.
1 Juni 2021
boos vuist protest

Nieuws Prinsjesdag 2020

Verpachters balen stevig van nog hogere heffing

Verpachters van agrarische grond balen stevig van het nieuwe Belastingsplan voor 2021 dat het kabinet op Prinsjesdag heeft gepresenteerd. De vermogensrendementsheffing, die door hen wordt verfoeid, wordt daarin verhoogd met 1 procentpunt. De Federatie Particulier Grondbezit (FPG) ageert al geruime tijd tegen de hoogte van deze heffing voor haar leden.
16 September 2020
grond grondprijs hek

Nieuws Grond

Gaan verpachters hun grond verkopen?

Volgens senior rentmeester Paul Kindt is het een kwestie van tijd dat sommige verpachters tot verkoop besluiten, als de rendementen zo onder druk blijven staan. Het huidige pachtstelsel moet daarom worden aangepast
26 Juni 2020
grond uien zaaien Gewastour2020

Nieuws Grondmarkt

'Langjarige pacht noodzaak voor een eerlijke marge'

De pachtprijs voor alle pachtvormen moet worden gereguleerd, behalve voor teeltpacht. Daarbij hebben langjarige contracten de voorkeur. Los van teeltpacht verdwijnt de geliberaliseerde pacht van los land. De pensioenleeftijd van pachters komt als beëindigingsgrond weer terug. Onder meer deze wensen heeft LTO Nederland in haar Pachtvisie 2020 geuit.
17 Juni 2020
akkerbouw grond klei

Nieuws Grondmarkt

Grondbezitters: langjarig pachtcontract onhoudbaar

De Nederlandse grondbezitters luidt de noodklok over het huidige pachtstelsel. De Federatie Particulier Grondbezit (FPG) heeft becijferd dat huidige pachtopbrengst is in 56% van de door de fiscus gehanteerde landbouwgebieden lager dan de vermogensbelasting. 
17 Juni 2020
grond euro

Nieuws Grondmarkt

Pachters wimpelen kritiek verpachters over prijzen af

De landpachters zijn niet verrast over de pachtnormen voor 2019. Zij wimpelen de kritiek van de verpachters, dat de regionormen voor pachtgebieden te laag zijn, af. Dit meldt de Bond van Landpachters en Eigen Grondgebruikers (BLHB) maandag 3 juni in een verklaring.
3 Juni 2019
akkerbouw grond

Nieuws Pachtbeleid

Reacties pachtbeleid overwegend positief

De reacties op het pachtbeleid van minister Schouten zijn vooral positief. De meest positieve reactie komt van de Bond van Landpachters en Eigen Grondgebruikers (BLHB) en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), terwijl de Federatie voor Particulier Grondbezit (FPG) een aantal kritische noten stelt.
25 Maart 2019

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief