Rente

Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente blijft stijgen ondanks lonkende recessie'

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar gekrompen, de consumptie loopt achteruit, de lonen stijgen, de rente loopt op en de inflatie is nog altijd te hoog. Voor ondernemers zijn het, los van de politieke risico's, op zijn zachts gezegd uitdagende tijden. Joost Derks, valuta-expert bij iBanFirst geeft in Boerenbusiness Valuta aan presentator Eric de Lijster zijn mening over de huidige ontwikkelingen en blikt vooruit. Ligt een recessie op de loer en wat doet de rente volgende maand als de centrale banken weer vergaderen? 
19 Mei 2023
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

'Hogere rentes gaan echt effect hebben op economie'

De centrale banken in de Verenigde Staten, de eurozone en het Verenigd Koninkrijk beheersen de inflatie nog altijd onvoldoende. Nieuwe renteverhogingen liggen begin mei daarom in het verschiet. Welke effecten dit gaat hebben op de economie en de koers van euro, dollar en pond, vertelt Joost Derks, valuta-expert van iBanFirst, in BB Valuta.
21 April 2023
dollar

Opinie Han de Jong

Geen financiële crisis door vier cruciale verschillen

Er is geen groot gevaar van financiële instabiliteit op korte termijn. De Europese Centrale Bank (ECB) gaat onverstoorbaar verder met het verhogen van de rente. Hoewel het Amerikaanse inflatiebeeld gunstiger is dan bij ons, gaat de Fed de komende week ook gewoon de rente verhogen. De Chinese economische bedrijvigheid herstelt, maar wel langzaam.
17 Maart 2023

BB TV Edin Mujagic

Banken worden in verlenen kredieten nog strenger

De banken in Nederland worden in de loop van het jaar nog strenger in het verlenen van kredieten aan het bedrijven. Daarbij gaat het rentetarief ook nog eens omhoog. Dit is het gevolg van de rentestappen die de Europese Centrale Bank (ECB) zet, zo zet Edin Mujagic, hoofd econoom bij OHV Vermogensbeheer, uiteen in een gesprek met Eric de Lijster op Foodbusiness TV. 
3 Februari 2023
supermarkt inflatie voedselprijs

Opinie Edin Mujagic

Hoe lang blijft de inflatie nog hoog?

De inflatie is in 2025 rondom het vurig gewenste niveau van 2%. Een werkloosheid die dit jaar klimt naar 4,6% (nog steeds zeer laag, historisch gezien) om in de jaren erna weer te dalen. Economische groei die de komende jaren tussen 1,5 en 2% per jaar uitkomt. En de Amerikaanse centrale bank (Fed) die de rente in 2024 én 25 behoorlijk kan kortwieken.
27 Januari 2023
melkveebedrijf Verenigde Staten sneeuw

Opinie Han de Jong

Strenge winter vertroebelt beetje zicht op economie

De Nederlandse consumenten zijn voor de derde maand op rij iets minder pessimistisch. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de iets afnemende inflatie en onzekerheid. De Amerikaanse cijfers vallen tegen, maar dat ligt waarschijnlijk aan het strenge winterweer in december. De Chinese cijfers zijn iets beter dan verwacht, tijd om daar het Chinees Nieuwjaar te gaan vieren.
21 Januari 2023
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

Sterker wordende euro heeft rentewind in de zeilen

De euro klimt langzaam maar gestaag op ten opzichte van de dollar. Joost Derks, valuta-expert bij iBanFirst, verwacht dat de euro de komende tijd sterker gaat worden. Dat heeft allemaal te maken met het beleid van de centrale banken in de Verenigde Staten en de eurozone, zo vertelt Derks aan Eric de Lijster in de podcast Boerenbusiness Valuta. 'De euro heeft de rentewind in de zeilen.' Ook de ontwikkelingen in China met de yuan, in Japan met de yen en in het Verenigd Koninkrijk met het pond komen aan bod. 
20 Januari 2023
Christine Lagarde

Opinie Edin Mujagic

Buitenwereld aan centrale banken: ‘Ik geloof je niet’

Geloofwaardigheid van de buitenwereld is het meest waardevolle bezit van een centrale bank. Het is een soort goodwill die niet op de balans te vinden is.
18 Januari 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox