Kostprijs aardappelteelt

grond erf

Analyse Akkerbouw

Is huurgrond volgend jaar een schaars goed?

Met een tarweprijs die solide rond het €400 niveau beweegt – en daarmee ook andere granen meetrekt – wordt het gewas interessanter dan het de laatste 25 jaar is geweest. Dat geldt ook voor grondeigenaren die voorheen verhuurden. Betekent dit dat huurgrond schaars wordt in Europa? In deze analyse zetten we de trends uiteen per regio in Nederland en daarbuiten.
13 Mei 2022
akkerbouw ploegen

Achtergrond Akkerbouw

60.000 euro meerkosten bij gemiddelde akkerbouwer

Een gemiddeld akkerbouwbedrijf met 100 hectare consumptieaardappelen, zaaiuien, suikerbieten en wintertarwe kijkt voor teeltseizoen aan tegen een kostprijsstijging van minimaal €60.000 op zijn bedrijf. Dat becijfert adviesorganisatie Delphy op basis van kostprijsberekeningen. Vooral de gestegen kunstmest- en energieprijzen hakken flink in op het saldo.
11 November 2021
melken

Inside Melk

Mechanisatiekosten wissen schaalvoordeel melkvee uit

De kosten van mechanisatie en daarmee gerelateerde zaken zijn in de afgelopen 5 jaar sterk gestegen op melkveebedrijven. Ze stegen zo sterkt dat ze de voordelen van de voortgaande schaalvergroting teniet deden.
22 Oktober 2021
aardappelen

Inside Aardappelen

Kostenexplosie in aardappelteelt zichtbaar

De consumptieaardappelteelt krijgt normaalgesproken te maken met een jaarlijkse prijsstijging van gemiddeld 3%. Voor komend teeltseizoen 2022-2023 is deze stijging veel hoger. Waar zitten de pijnpunten en hoe kun je je hier als teler tegen wapenen?
21 September 2021
aardappelen akkerbouw Verenigde Staten aardappelen poten

Inside Aardappelen

Amerikaanse teler in de knel met kostprijs

Net als hun Europese collega's hebben Amerikaanse aardappeltelers een bijzonder voorstel op het bureau liggen. Meer aardappelen tegen lagere prijzen. Met fors gestegen inputkosten en een aantrekkelijke granenmarkt is het de vraag welke keus akkerbouwers de komende weken gaan nemen. Dat kan het areaal sterk beïnvloeden maar biedt het ook exportkansen?
22 Maart 2021
aardappelen biologisch aardappelen poten

Inside Aardappelen

Kostprijs aardappelen stijgt jaarlijks 3 procent

Aardappeltelers hebben in toenemende mate moeite met scheefgroei tussen de kostprijs van de fritesaardappelteelt en de geboden contractprijzen. Vooral in de voorbije 3 jaren zijn de prijzen voor veel inputs scherp gestegen. Een meevaller is er nauwelijks bij. Akkerbouworganisatie NAV zet jaarlijks de kostprijs op een rij. Welke zaken vallen op?
26 Februari 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden