Maandanalyse Akkerbouw

uien

Video Maandanalyse

Akkerbouwmarkten vliegen alle kanten op

Een eenduidig beeld voor de belangrijkste akkerbouwmarkten is niet te maken. Waar een vasthoudend verkoopbeleid uientelers geen windeieren legt, is het tegenovergestelde waar in de peenmarkt. Ook de aardappelmarkt wil maar niet tot leven komen. Wat kunnen akkerbouwers in de laatste maand van 2022 verwachten?
Gisteren 07:00 uur
ploegen

Analyse Akkerbouw oktober

Seizoen 2023 zet teler voor grote uitdaging

Vooral voor de kapitaalintensieve en daarmee risicovolle teelten staan akkerbouwers voor een grote uitdaging komend seizoen. Het perspectief van de huidige markten, voor bijvoorbeeld aardappelen, uien en peen zijn wisselend. Er liggen kansen, maar ook veel bedreigingen.
3 November 2022
aardappeloogst

Analyse Maandanalyse

Hoge verwachtingen (nog) niet waargemaakt

Hoge verwachtingen voor met name de aardappel- en uienmarkt zijn nog niet waargemaakt voor menig akkerbouwer. De teeltkosten zijn dit seizoen hoog en ook komend seizoen wordt een uitdaging. Een stevige financiële buffer aanleggen is kansen spreiden en wachten op kansen.
6 Oktober 2022
aardappeloogst

Analyse Akkerbouw

Akkerbouwmarkten kijken vooral naar korte termijn

Op de verschillende akkerbouwmarkten wordt kort op de bal gespeeld. De aardappelmarkt is daar het lichtend voorbeeld van. Ook akkerbouwers doen graag nu zaken. Bewaren betekent risico's lopen en bij lonende saldo's wil niet iedereen die lopen.
6 September 2022
aardappelen beregenen droogte

Video Maandanalyse

Akkerbouwproducten in ouderwetse weermarkt

De belangrijke akkerbouwgewassen aardappelen, uien en tarwe bevinden zich in een 'ouderwetse' weermarkt. Zeker nu ook het weerbericht voor de eerste helft van augustus met aanhoudend droog en warm weer op de proppen komt.
4 Augustus 2022
aardappelen

Nieuws Maandanalyse

Akkerbouwer sluit seizoen met gemengde gevoelens af

Akkerbouwers met een traditioneel bouwplan van consumptieaardappelen, zaaiuien, graan en wellicht ook wortelen sluiten seizoen 2021-2022 waarschijnlijk met gemengde gevoelens af. Een explosief gestegen tarweprijs liet de markt voor andere gewassen koud. Kansen waren relatief zeldzaam en de laatste handelsweken zijn voor aardappelen en uien teleurstellend.
7 Juli 2022

Video Maandanalyse

Nu al nadenken over verkoopstrategie 2023

De relatief hoge gewasprijzen (of verwachtingen daarvoor) bieden kansen om nu al voor het volgend seizoen in te dekken en prijsrisico's af te schermen. Op de korte termijn is het hopen op een opleving in de staart van het seizoen.
1 Juni 2022

Video Maandanalyse

Vriendelijker geluid bij prijsvorming akkerbouw

De markt voor aardappelen en uien voelt vriendelijker aan bij het begin van de meimaand. Voor peen is dat een ander geval. Kopers blijven uit en de prijs stabiel laag. De tarwemarkt is bezig met afwikkeling van het oude seizoen. Nieuwe tarwe start op een historisch hoog niveau.
3 Mei 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox