Agrifoto

Gewastour uien - week 22

Gemiddelde zaaidatum uien dicht bij afgelopen jaar

31 Mei 2024 - Jesse Torringa

Het natte voorjaar laat zich duidelijk gelden in de inzaaidata van de tien uientelers die deelnemen aan de Gewastour uien. Deze komt gemiddeld uit op 19 april. De verschillen zijn groot, aangezien de eerste teler zijn kans eind maart al greep en het laatste perceel begin mei werd gezaaid. 

De momenten om uien te zaaien waren dit jaar spaarzaam, laat staan onder perfecte omstandigheden. Uientelers gaven eerder al aan dit seizoen dat je soms genoegen moet nemen met minder, daarbij verwijzend naar de matige structuur, de zeer natte omstandigheden in het veld en de tijd die voor velen begon te dringen. Zij grepen hun kans om te zaaien zodra de grond het toeliet en namen daar vaak risico mee. Zeker met de weersverwachting die alle kanten op ging in april. 

Gemiddelde zaaidata gewastour
Regio Zaaidata Gemiddeld
Noord 13 april - 2 mei 20 april
Midden 13 april - 1 mei 19 april
Zuid 27 maart - 1 mei 17 april

De gemiddelde inzaaidatum van de tien percelen van de Gewastour komt uit op 19 april. Daarmee is de datum een kleine week eerder dan seizoen 2023, dat toen uitkwam op 24 april. De verschillen zijn echter groot in het land. Zo werd het eerste perceel in Kortgene (Zeeland) gezaaid op 27 maart en in Kimswerd (Friesland) ging op 2 mei het zaad de grond in. Een groot deel van het areaal werd in de tweede week van april gezaaid, waardoor ongeveer de helft was gezaaid in die periode. Daarna liep het percentage gezaaide uien gestaag op door de vele neerslag die viel. Telers kregen rondom eind april/begin mei weer een kans en er werd weer een grote slag geslagen. De gemiddelde zaaidatum is niet volledig representatief voor Nederland, maar geeft wel een goede indicatie over wanneer er waar is gezaaid.

Vergeleken andere jaren is de gemiddelde zaaidatum wel een stuk later. Zo kwam de gemiddelde zaaidatum in 2022 uit op 28 maart en in 2021 was dat 31 maart. Doorgaans is zaaien rondom die twee data het langjarig gemiddelde in Nederland, maar de laatste twee seizoenen vallen daar ver buiten.

Jaar 2021 2022 2023 2024
Gemiddelde
zaaidatum
31 maart 28 maart 24 april 19 april

Grenzen opnieuw opgezocht en verlegd
In het midden van Nederland vorderde het uien zaaien het snelst en daarna volgden de noordelijke en zuidelijke regio's. Ook werden er percelen een stuk later gezaaid dan de Gewastourpercelen. Telers die deelnemen met een perceel en daarnaast nog loonwerk uitvoeren, geven dat aan. Ook Rinus Struik, accountmanager bij De Groot & Slot, ziet dat in zijn werkregio Zuid-Nederland. Volgens hem zijn zijn de grenzen opnieuw opgezocht dit seizoen.

"Er zijn telers bij die pas 15 mei hebben gezaaid door de omstandigheden van dit voorjaar. Grenzen werden opnieuw opgezocht en daar werd zelfs weer overheen gegaan dit seizoen. We gaan het meemaken hoe dat gaat uitpakken de komende maanden." Daarnaast geeft Struik aan dat een deel van het zaaizaad bij sommige telers in het pak is gebleven. "Telers vonden het te laat om uien te zaaien en ook waren percelen niet voldoende bekwaam met hoe deze erbij lagen. Daarom hebben zij niet gezaaid. Dat zijn er niet veel, maar het tikt wel aan. Ook zie je bijvoorbeeld dat goede en hoge delen van een perceel wel zijn ingezaaid en de mindere plekken zijn overgeslagen. Zo is er wel wat geschoven en gedaan om toch nog op tijd een deel te kunnen zaaien."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour uien - week 25

Hoe is de stand van uien vergeleken andere jaren?

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour Daan Tap

'Oogstrisico aardappelras werd mij te groot'

Gewastour week 11

Groeiseizoen begint weer vals voor uientelers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden