CBS Feiten

BB TV Cor Pierik

Snelle opmars van 50-bunder-boeren

De 50-bunder-boeren maken een opmars in de melkveehouderij. Inmiddels gaat het om meer dan de helft van de melkveehouders. Welke trends zijn er nog meer qua areaal landbouwgrond en specifieke teelten? Cor Pierik, hoofdlandbouw bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), vertelt er meer over.
21 Maart 2022

BB TV Cor Pierik

Zo raakt de oorlog in Oekraïne in- en uitvoer

Welke invloed heeft de oorlog in Oekraïne op de handel? We zoomen in op de in- en uitvoer van voeding van en naar Oekraine en Rusland met Cor Pierik, hoofd landbouw bij het CBS.
7 Maart 2022

BB TV Cor Pierik

Stikstofoverschot neemt weer iets toe, hoe zit dat?

Het stikstofoverschot is over 2020 weer iets toegenomen. Hoe komt dat? En is er na de enorme afname tussen 1990 en 2010 nog kans op verdere reductie? We vragen het aan Cor Pierik, hoofd Landbouw bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
21 Februari 2022

BB TV Cor Pierik

Welke rol speelt Oekraïne in onze landbouwimport?

De Nederlandse landbouwexport én -import braken vorig jaar records. Cor Pierik van het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft een toelichting op de cijfers. Ook gaat hij in op de vraag welke rol Oekraïne – waar de spanningen met Rusland oplopen – speelt in de Nederlandse landbouwimport.
7 Februari 2022

BB TV Cor Pierik

Meer van het land en minder uit de stal

Er kwam afgelopen jaar meer van het land en minder uit de stal. De totale productie bleef hierdoor nagenoeg gelijk. Het landbouwinkomen beleefde een schoorvoetend herstel, al denken varkenshouders daar waarschijnlijk anders over. Met Cor Pierik zoomen we verder in op de productiecijfers en  inkomensraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen Economic Research.
24 Januari 2022

BB TV Cor Pierik

Gebruikt landbouw veel of weinig gewasbescherming?

De Nederlandse landbouwsector gebruikt volgens het meest recente CBS-onderzoek uit 2020, 5 miljoen kilo gewasbeschermingsmiddelen op jaarbasis. Is dat nou veel of weinig? We vragen het aan Cor Pierik, hoofd Landbouw bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
14 Januari 2022

BB TV Cor Pierik

Teelt van Nedersoja stelt nog weinig voor

We zitten midden in een eiwittransitie en de Europese Unie wil zo veel mogelijk zelfvoorzienend worden op het gebied van eiwitgewassen als soja. Maar dan moet er nog heel wat gebeuren. De hele productie van eiwitgewassen, zoals soja, stelt in Nederland nog niet zoveel voor, vertelt Cor Pierik, hoofd landbouw bij het Centraal Bureau voor de Statistiek.
20 December 2021

BB TV Cor Pierik

Wat voor boerenbedrijven draaien meeste omzet?

Steeds minder land- en tuinbouwbedrijven draaien steeds meer van de omzet. Voor het eerst is slechts 25% goed voor 75% van de omzet. Wat voor soort agrarische bedrijven draaien de meeste omzet? We vragen het aan Cor Pierik, hoofd landbouw bij het Centraal Bureau voor de Statistiek.
6 December 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox