CBS Feiten

BB TV Cor Pierik

Stikstofoverschot neemt weer iets toe, hoe zit dat?

Het stikstofoverschot is over 2020 weer iets toegenomen. Hoe komt dat? En is er na de enorme afname tussen 1990 en 2010 nog kans op verdere reductie? We vragen het aan Cor Pierik, hoofd Landbouw bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
21 Februari 2022

BB TV Cor Pierik

Welke rol speelt Oekraïne in onze landbouwimport?

De Nederlandse landbouwexport én -import braken vorig jaar records. Cor Pierik van het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft een toelichting op de cijfers. Ook gaat hij in op de vraag welke rol Oekraïne – waar de spanningen met Rusland oplopen – speelt in de Nederlandse landbouwimport.
7 Februari 2022

BB TV Cor Pierik

Meer van het land en minder uit de stal

Er kwam afgelopen jaar meer van het land en minder uit de stal. De totale productie bleef hierdoor nagenoeg gelijk. Het landbouwinkomen beleefde een schoorvoetend herstel, al denken varkenshouders daar waarschijnlijk anders over. Met Cor Pierik zoomen we verder in op de productiecijfers en  inkomensraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen Economic Research.
24 Januari 2022

BB TV Cor Pierik

Gebruikt landbouw veel of weinig gewasbescherming?

De Nederlandse landbouwsector gebruikt volgens het meest recente CBS-onderzoek uit 2020, 5 miljoen kilo gewasbeschermingsmiddelen op jaarbasis. Is dat nou veel of weinig? We vragen het aan Cor Pierik, hoofd Landbouw bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
14 Januari 2022

BB TV Cor Pierik

Teelt van Nedersoja stelt nog weinig voor

We zitten midden in een eiwittransitie en de Europese Unie wil zo veel mogelijk zelfvoorzienend worden op het gebied van eiwitgewassen als soja. Maar dan moet er nog heel wat gebeuren. De hele productie van eiwitgewassen, zoals soja, stelt in Nederland nog niet zoveel voor, vertelt Cor Pierik, hoofd landbouw bij het Centraal Bureau voor de Statistiek.
20 December 2021

BB TV Cor Pierik

Wat voor boerenbedrijven draaien meeste omzet?

Steeds minder land- en tuinbouwbedrijven draaien steeds meer van de omzet. Voor het eerst is slechts 25% goed voor 75% van de omzet. Wat voor soort agrarische bedrijven draaien de meeste omzet? We vragen het aan Cor Pierik, hoofd landbouw bij het Centraal Bureau voor de Statistiek.
6 December 2021

BB TV Cor Pierik

Inflatiespook laat voeding nog grotendeels met rust

De inflatie was met 3,4% in oktober het hoogst in bijna twintig jaar, maar aan de voedselprijzen merken we over het algemeen weinig. Welk mechanisme zit daar achter? We vragen het aan Cor Pierik, hoofd landbouw van het CBS.
22 November 2021

BB TV Cor Pierik

Wat valt op aan de voorlopige oogstraming?

De aardappeloogst valt tegen dit jaar, maar de gemiddelde uienteler mag niet klagen. Er worden maar liefst een vijfde meer uien geoogst. Cor Pierik, hoofd landbouw bij het CBS, gaat in BB Feiten in op wat opvalt aan de voorlopige oogstraming.
8 November 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden