Aardappeloogst 2023

regen nat neerslag

Nieuws Aardappelen

Het wordt spannend voor 4 miljoen ton aardappelen

Optimisten die 1 november nog vol goede moed waren over het einde van aardappeloogst 2023 moeten ook nu flink slikken bij het aanzien van het land. De slotakte in heel Noordwest-Europa loopt extreem moeizaam. Op veel plekken hoef je aan rooien überhaupt niet te denken. Dat heeft impact op ruim 4 miljoen ton aardappelen.
10 November 2023
regen nat

Analyse Akkerbouw

Seizoen 2023 eindigt zoals het begon: veel te nat

De natte start van het huidige groeiseizoen krijgt in de herfstmaanden een vervolg in dezelfde stijl. Na een uiterst natte oktober begint november ook op deze voet. Dat knelt bij de oogst van aardappelen, die nog lang niet overal achter de planken zitten. De peen- en witlofoogst moet nog praktisch helemaal gebeuren. Het werkplezier is er voor de meeste akkerbouwers wel even af en de stemming wordt er niet positiever op.
3 November 2023
regen nat

Nieuws Aardappelen

Geen modder maar vaste grond onder aardappelprijs

De aardappeloogst in Noordwest-Europa heeft zich letterlijk vastgereden in de modder om de laatste aardappelpercelen boven water te krijgen. In de markt is nu ook het feit geland dat alles nog niet in kannen en kruiken is. Welke gevolgen dit heeft voor de prijsvorming én wat het perspectief is, schetst marktanalist Niels van der Boom.
30 Oktober 2023
aardappeloogst aardappelrooier

Nieuws Oogstraming

Aardappel- en uienoogst spiegelt die van vorig jaar

De bruto-opbrengsten van consumptieaardappelen en zaaiuien houdt het CBS in hun voorlopige oogstraming gelijk aan oogstjaar 2022. Dat blijkt uit de op maandag 30 oktober verschenen cijfers. Bij de uien is vooral een groter areaal de reden waardoor de totale oogstomvang in de benen blijft. Aardappelen hebben het iets beter gedaan. Suikerbieten presteren minder.
30 Oktober 2023
overstroming

Nieuws Aardappelen

Overstroming verwoest Schotse aardappeloogst

Boeren in het Verenigd Koninkrijk gaan gebukt onder moeizame omstandigheden nadat twee stormen voor een enorme hoeveelheid water hebben gezorgd. Vooral in Schotland levert dat problemen op. Daar viel tot wel 200 millimeter regen, waardoor het restant van de aardappeloogst is afgeschreven.
30 Oktober 2023
aardappeloogst Verenigde Staten

Nieuws Aardappelen

Aardappelen in de VS zijn het rooien niet meer waard

Aardappeltelers in de Verenigde Staten, en in mindere mate ook in Canada, nemen het drastische besluit om niet al hun aardappelen te rooien. Alleen al in de staat Idaho hangt er naar schatting een half miljoen ton boven de markt. Een forse areaaluitbreiding én een perfect groeiseizoen hebben ertoe geresulteerd dat aardappelverwerkers geen extra product kunnen gebruiken.
30 Oktober 2023
aardappelen aardappeloogst rooien

Nieuws Aardappelen

Belgische recordoogst nog lang niet op het droge

Grote kans dat Belgische aardappeltelers dit jaar een recordhoeveelheid consumptieaardappelen rooien. Die ligt nog lang niet achter de planken, want in Vlaanderen moet nog een kleine 40% worden gerooid. In Wallonië zit een kwart van de aardappelen nog in de grond. De verwerkende industrie in het land bereidt zich eveneens voor op een recordseizoen.
27 Oktober 2023
aardappelen aardappeloogst rooien Innovator aardappelrooier

Analyse Aardappelen

Grote verschillen in voortgang aardappeloogst

Een laat voorjaar en uitdagend groeiseizoen is maar ten dele terug te zien in de oogstvoortgangscijfers van Aviko. Vooral in België maken telers nog niet echt haast met rooien.
17 Oktober 2023

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden