Landbouwbeleid

Brussel EuropeseUnie Europa EU

Inside GLB

EC ziet uitdaging in klimaatuitstoot Nederland

De Europese Commissie maakt zich duidelijk zorgen over de klimaatuitstoot van de Nederlandse landbouw, zo schrijft het in haar advies over de invulling van het NSP. Daarom stelt de Commissie voor dat Nederland onder meer inzet op vermindering van (kunst)mest en weidevogelbescherming. Wat verwacht Europa nog meer van onze invulling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid?
28 December 2020
Brussel EuropeseUnie Europa EU

Achtergrond GLB

GLB: 'Regionale oplossingen vinden voor uitdagingen'

In het Nationaal Strategisch Plan, de Nederlandse uitwerking van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, is het doel om regionale oplossingen te vinden voor de uitdagingen in de sector: van plattelandsontwikkeling tot duurzame voedselsystemen. 'Met regionale én landelijke samenwerkingen moet dit haalbaar zijn', zo stelt het ministerie. 
24 December 2020
veehouderij energie zonnepanelen zonneenergie nieuwbouw

Achtergrond GLB

Hoe moet toekomstgerichte landbouw eruitzien?

Het vernieuwde Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, dat in 2023 in werking treedt, moet bijdragen aan een veerkrachtige, toekomstbestendige en slimme landbouwsector. Het klimaat, de natuur en het milieu zijn thema's die in het nieuwe beleid op de voorgrond moeten staan. Hoe ziet de toekomstgerichte landbouwsector er volgens het ministerie uit? En waar liggen de wensen vanuit de boer?
18 December 2020
Minister Ministerie Schouten landbouwminister Carola Schouten

Achtergrond GLB

Schouten: 'Veranderingen zijn niet altijd slecht'

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid straalt een en al ambitie uit, zo vindt landbouwminister Carola Schouten. Nu de contouren steeds verder duidelijk worden, is ook zichtbaar dat er zeker dingen gaan veranderen. 'Maar zoals veel van jullie inmiddels misschien denken, zijn veranderingen niet altijd slecht.'
11 December 2020
regen melkveebedrijf nederland percelen

Achtergrond GLB

Nationaal Strategisch Plan: eerste stappen zijn gezet

De eerste bouwstenen voor het Nationaal Strategisch Plan zijn gelegd. Het doel is aan het einde van het jaar 70% van het plan ingevuld te hebben. In 2021 moet vervolgens de uitwerking rond zijn. Hoe gaat het met het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en de Nederlandse invulling daarvan?
4 December 2020
melkveebedrijf Verenigde Staten sneeuw

Nieuws Landbouwbeleid

Ook Amerikaanse boer voelt zich gedupeerd

Amerikaanse boeren hebben te maken met de ergste crisis in tientallen jaren. Tienduizenden boeren zijn gestopt of zijn bankroet. Meer dan 12.000 boeren stopten tussen 2017 en 2018. De boeren voelen zich onder meer gedupeerd door de overheid.
11 December 2019
akkerbouw grond akkerbouwbedrijf

Nieuws Stikstofproblematiek

'Landbouw concentreren op de beste gronden'

De Nederlandse landbouw moet geconcentreerd worden op de beste landbouwgronden van Nederland. Dat bepleiten oud-landbouwminister Cees Veerman en voorzitter van Wageningen Universiteit (WUR) Louise Fresco. Met het idee van een agrarische hoofdstructuur zijn ze voorstander van beleid dat tegenovergesteld is aan het huidige regeringsbeleid.
5 December 2019
varkenshouderij varkensstal

Nieuws Drugslabs

Offensief tegen drugs in stal of loods

De boeren in de provincies Overijssel en Gelderland worden vanaf woensdag 23 oktober gewaarschuwd voor de gevaren van drugscriminaliteit. Meld Misdaad Anoniem lanceert een campagne tegen drugslabs op het platteland.
23 Oktober 2019

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief