Shutterstock

Nieuws Stikstofproblematiek

'Landbouw concentreren op de beste gronden'

5 December 2019 - Anne Jan Doorn - 7 reacties

De Nederlandse landbouw moet geconcentreerd worden op de beste landbouwgronden van Nederland. Dat bepleiten oud-landbouwminister Cees Veerman en voorzitter van Wageningen Universiteit (WUR) Louise Fresco. Met het idee van een agrarische hoofdstructuur zijn ze voorstander van beleid dat tegenovergesteld is aan het huidige regeringsbeleid.

Het idee, dat wordt bepleit in het Financieele Dagblad, is dat de Nederlandse overheid de landbouw moet concentreren in aaneengeschakelde gebieden. In die gebieden krijgen boeren voorrang op natuurbescherming en woningbouw. Bij het aaneengeschakelde gebied wordt gedacht aan de meest vruchtbare klei- en zavelgronden in een strook van Zeeuws-Vlaanderen en West-Brabant en de rijke graslanden in het westen via de Flevopolders tot in Friesland en Groningen.

Zelfde productie met minder grond
De kopstukken baseren zich op uitspraken van de Wageningse hoogleraar Rudy Rabbinge. Zijn plan is volgens hem de beste oplossing voor onder andere de stikstofproblematiek. “Goede landbouw op de goede plek kan met de helft van het huidige areaal evenveel produceren als nu. En daar is maar 20% van de huidige input van pesticiden en kunstmest voor nodig,” zegt Rabbinge tegen het FD.

Bovendien zou het idee van een agrarische hoofdstructuur volgens hem nog andere voordelen opleveren. Hij stelt bijvoorbeeld dat de landbouw er vitaler van wordt, dat er flinke milieuwinst wordt behaald en dat er meer ruimte komt voor doeleinden als natuur en woningbouw.

Verdere onrust voorkomen
De hoogleraar zit momenteel in de adviescommissie Stikstofproblematiek, dat onder leiding van Johan Remkers bezig is met de stikstofkwestie. Fresco en Veerman menen dat het plan van Rabbinge van een agrarische hoofdstructuur de enige manier is om verdere onrust in de landbouwsector te voorkomen. Eerder is al geopperd dat de RVOB een rol kan spelen door bedrijven uit de Natura2000 gebieden te verplaatsen naar Flevoland.

Het plan van de hoogleraar lijkt sterk op bijvoorbeeld de visie van wetenschapsjournalist Hidde Boersma. Het ecomodernisme dat hij voorstaat stelt dat de landbouwsector niet natuurinclusiever moet worden, maar juist intensiever. Op die manier blijft er meer ruimte over voor natuur. Ook is het plan waar Fresco en Veerman nu mee op de proppen komen totaal tegenovergesteld aan het beleid van de huidige regering. Daarin wordt landbouw en natuur zoveel mogelijk verweven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Veluwse duurzame boer 5 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884931/landbouw-concentreren-op-de-beste-gronden]'Landbouw concentreren op de beste gronden'[/url]
eerst vliegveld Lelystad dan aan de LANDBOUW teruggeven.
en grond door boer kopen voor Veluwse prijs.
arme zandboer 5 December 2019
****** en ***** C V samen met linkse L F mogen beslissen a la lodewijk de X1V over het lot van mij, dacht het ff niet
gewone 5 December 2019
de Duitse drempelwaarde invoeren zal zorgen voor rust bij boer en bouw
Rob Smit 5 December 2019
De Veerman met ze 400 ha in Frankrijk wil ook weer wat zeggen hoor. Hij zal het wel weer even vertellen samen met het linkse bolwerk uit Wageningen. En maar blijven vertellen dat het zo slecht gaat met de natuur. Wijs die slechte natuur dan eens aan. En dan niet weer beginnen over die paar vierkante meter hei die ze zelf hebben verprutst
frans 5 December 2019
onzin dan vergeet je de beste streek van Nederland waar de goede tuinbouw/akkerbouwers zitten Limburg/Brabant . nederland gaat kapot aan deze lui en onkunde... laat de boeren boeren
SjefO 6 December 2019
Eerst een onafhankelijke commissie naar de staat van de nederlandsche natuur laten kijken.
Nu alweer een stel *** die wat te lullen hebben, ronduit “ walgelijk “
Voorzitter van een links instituut en oud voorzitter van natuurmonumenten komen even uitleggen dat de boertjes uit Brabant gezien zijn.
Dit duo moet eerst ogenschouw nemen hoe de nederlandsche natuur er voor staat met dien verstande dat er voor miljarden achterstallig onderhoud is dat heeft niets met stikstof te maken.
De TBOs hebben alleen maar gronden van de boertjes afgenomen van onderhoud hebben deze mensen nooit gehoord en er is trouwens ook geen geld voor.
Veerman en Fresco stop met jullie verachtelijke ideeën laat hardwerkende mensen met rust en vergewis u ervan wat er ter linkerzijde van jullie gaande is.
Stikstof is niet het ECHTE probleem !!
Daantje 6 December 2019
een slecht plan, want dit wil alleen maar de schaalvergroting en overmatige intensivering in stand houden en daar moeten we nou net van af.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikfstofstemming

De boze blanke mannen zitten opeens links

Achtergrond Stikstofstemming

Stikstof lager op ladder kiezer, maar niet echt

Achtergrond stikstofstemming

Timmermans bindt thuis in en schaadt zijn imago

Achtergrond Stikstofstemming

Big data en kleine cijfertjes van het stikstofbeleid

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox