In Aujeszky zaak

NVV wil 11 miljoen euro aan rente van SER

18 November 2013 - Redactie Boerenbusiness

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) start een nieuwe bodemprocedure tegen de Sociaal Economische Raad (SER) in de zaak over de Ziekte van Aujeszky. De inzet 11 miljoen euro aan rente waar de NVV recht op zegt te hebben.

Na meer dan 15 jaar procederen werden varkenshouders en de NVV in december 2012 door de Hoge Raad in het gelijk gesteld. De procedure was aangespannen tegen de verordening die tussen 1993 en 1998 gold. Hierdoor moesten varkenshouder verplicht tegen hogere kosten vaccineren tegen de Ziekte van Aujeszky.

Het oordeel van de Hoge Raad betekende dat de SER een schadevergoeding van 16 miljoen euro moest uitbetalen aan de NVV. De vakbond heeft dit geld in maart ontvangen waarna een begin is gemaakt met het schadeloosstellen van de varkenshouders die in de rechtszaal zijn vertegenwoordigd.

Toch krijgt de zaak nog een staartje, want de NVV en de SER zijn het niet eens over berekende wettelijke rente. Volgens het vonnis moet rente worden betaald vanaf 1993, het jaar dat de verordening van kracht werd. Een onafhankelijk bureau heeft berekend dat de rente vanaf 1993 11 miljoen euro bedraagt, maar de SER is het hier niet mee eens en stelt dat de rente vanaf 2003 moet worden berekend.

Beide partijen hebben diverse gesprekken gevoerd, maar zijn niet tot een oplossing gekomen waardoor de NVV geen andere oplossing ziet dan de SER opnieuw voor de rechter te dagen. De nieuwe bodemprocedure kan gevolgen hebben voor de opheffing van de productschappen in andere sectoren. Het voormalig Landbouwschap heeft reserves toegewezen aan de productschappen. Volgens de NVV is het mogelijk dat deze reserves moeten worden aangesproken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden