Dijksma ook nadelen

Hy-care stal vormt geen nadeel voor dierenwelzijn

4 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Hy-care stallen kunnen volgens Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken een bijdrage leveren aan verduurzaming van de varkenshouderij, maar de innovatie kan ook bijdragen een industrialisatie van de veehouderij. In een reactie op Kamervragen van Marianne Thieme zegt de staatssecretaris dat dit een belangrijk aandachtspunt moet zijn van de sector.

Dijksma is het niet eens met Thieme dat de bakken van het Hy-care stalsysteem worden gekiept om het reinigen gemakkelijker te maken. De staatssecretaris zegt dat de bakken alleen onder een lichte helling worden geplaatst om de dieren beter te kunnen verzorgen. Bovendien bevordert dit de hygiëne waardoor de kans op verspreiding van ziekteverwekkers afneemt. ‘Bij een zorgvuldige werkwijze zie ik geen bezwaren voor het dieren welzijn’, zegt Dijksma.

Het in meerdere lagen verplaatsen van de hokken behoort tot de mogelijkheden van het Hy-care systeem. De staatssecretaris is van mening dat dit het dierenwelzijn ten goede komt. ‘Het hok met de dieren worden naar de dierverzorger gebracht in plaats van dat de dierenverzorger naar het hok toekomt. Deze nieuwe werkwijze maakt een hygiënische verzorging van de dieren mogelijk tijdens de kraam- en biggenopfokfase. Door aangepaste hokinrichting en aangepast management verbetert het dierenwelzijn ten opzichte van reguliere stallen.’

De staatssecretaris beaamt dat het innovatieve stalsysteem kan bijdragen aan verdere industrialisatie waarbij de varkens in een sterk technologische omgeving worden gehouden. ‘Vanuit maatschappelijke acceptatie en ethisch oogpunt moet een dergelijke ontwikkeling nader worden bezien’, reageert Dijksma op de vragen van Thieme. Ook moet een dergelijke ontwikkeling een aandachtspunt zijn voor de sector.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

zeugenhouders
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden