Voerafzet ForFarmers daalt

Varkenshouderij richt zich steeds meer op biggen

25 Maart 2014

In de Nederlandse varkenshouderij komt de focus steeds meer te liggen op het produceren van biggen. Hier kan ons land zich qua kennis en kunde onderscheiden ten opzichte van concurrerende landen. Het houden van vleesvarkens verschuift daarbij geleidelijk naar het buitenland, zoals Duitsland. Dit zei Yoram Knoop, de topman van voerconcern ForFarmers, dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers in Lochem. ForFarmers zag de voerafzet in Nederland dalen door dalende verkopen in de varkenshouderij en pluimveehouderij.

De marges in met name de Nederlandse vleesvarkenshouderij staan stevig onder druk, merkt ook ForFarmers. Dit merkt het coöperatie voerconcern ook bij haar klanten. Zo heeft ForFarmers over het afgelopen jaar 9 miljoen euro extra gestopt in de voorziening aan dubieuze debiteuren. Volgens financieel directeur Arnout Traats is dit gedaan, omdat van twee grote agrarische klanten wordt betwijfeld of zij aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. ’En deze zijn niet actief in de rundveehouderij’, reageert Traats desgevraagd, zonder specifiek de sector te noemen.

Volgens topman Knoop is het ondernemersklimaat in Nederland steeds minder geschikt voor het houden van vleesvarkens, waar in zijn ogen vooral de kosten, de markt en het milieu een grote rol spelen. ’Het afmesten van varkens is met alle respect toch vooral gefocust op productie, waarbij je sterk afhankelijk bent van de kostprijs en de marktomstandigheden. De biggenhouderij is een hoogwaardigere productie dat veel meer kennis en knowhow vraagt, waarin de Nederlandse boer zich veel meer kan onderscheiden. Dat kennisniveau moet uiteraard de komende jaren nog verder omhoog.’

Lees ook:
ForFarmers keert 19 procent meer dividend uit
ForFarmers boekt 29,5 procent meer omzet

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Jaarcijfers 2022

ForFarmers wil scoren met biologisch en bijproducten

Nieuws Jaarcijfers 2022

ForFarmers ziet voerafzet fors slinken in roerig jaar

Interview Walter Gerritsen

'Veel vertrouwen in herziene koers ForFarmers'

Nieuws Veevoer

ForFarmers en Vleuten Voeders sluiten nieuwe deal

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox