5.000 euro minder dan Skal eiste

Vion moet 15.000 euro betalen voor vleesfraude

15 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Vion moet een boete betalen van 15.000 euro omdat dochteronderneming 11.000 kilo varkensvlees onterecht heeft verkocht als biologisch vlees. Dit is 5.000 euro minder dan Skal, de toezichthouder op biologische sector, is maart eiste.

In een uitzending van Zembla brachten twee klokkenluiders aan het licht dat Encebe Vleeswaren, een dochteronderneming van Vion, in 2012 bewust 11.000 kilo gangbare ham als biologisch vlees had verkocht. Naar aanleiding van de uitzending stelde Skal, de toezichthouder op de biologische sector, een onderzoek in. In december gaf Vion de fraude toe.

Skal eiste in maart een boete van 20.000 euro. De rechtbank in Zwolle oordeelde 15 april dat Vion 15.000 euro moet betalen. In het vonnis heeft de rechter rekening gehouden met de grootte van de partij en het geschonden consumentenvertrouwen.

Daarnaast zijn de maatregelen die Vion heeft getroffen om herhaling te voorkomen meegewogen in het oordeel. De rechter acht bewezen dat de vleesfraude een eenmansactie was van de toenmalige vestigingsmanager van Encebe.

Naast Vion kreeg ook opslagbedrijf Driepop een boete. Het bedrijf moet 2.500 euro betalen voor het houden van onvoldoende toezicht. In de diepvriescellen van het bedrijf zijn de vleeswaren van andere etiketten voorzien. Ook digitaal is het reguliere vlees als biologisch opgeslagen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Onzekere markt noopt Vion tot uitstel varkensprijs

Nieuws Varkens

Vion wil lichtere varkens door stroeve wereldmarkt

Analyse Varkens

Vion dissonant op verder eentonige varkensmarkt

Analyse Varkens

Ook Vion staat niet boven de marktpartijen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden