Uit vrees voor PED

Frankrijk sluit grens voor Amerikaanse varkens

5 Mei 2014 - Redactie Boerenbusiness

Uit vreest dat de virusziekte Porcine Epidemische Diarree (PED) overslaat naar de EU heeft Frankrijk de grens voor varkens, varkensbijproducten en sperma uit de Verenigde Staten, Canada, Mexico en Japan gesloten.

Met het importverbod wil Frankrijk het risico dat het PED-virus naar Europa overslaat verkleinen. ‘Wij maken ons zorgen over de ziekte. De economische gevolgen zijn dramatisch wanneer de ziekte Europese varkenshouders in het algemeen, en Franse varkenshouders in het bijzonder treft.’ Dit zei Jan-Luc Angot, plaatsvervangend directeur-generaal van het Franse ministerie van Landbouw. ‘Gezien de cijfers is er een reden om bezorgd te zijn, er zijn niet veel ziektes met zo’n hoog sterftecijfer.’

In de VS is de ziekte sinds april 2013 op 6.226 bedrijven geconstateerd. Op getroffen bedrijven sterft doorgaans 80 tot 10 procent van de biggen. In totaal zijn meer dan zeven miljoen biggen gestorven aan de gevolgen van het virus. Ook in Canada, Mexico en Japan verspreidt de ziekte zich.

Het importverbod geldt voornamelijk voor veevoer. Hoewel bewijzen vooralsnog ontbreken, denken experts dat de ziekte zich verspreidt via het voer. Bloedplasma is een veelvoorkomend ingrediënt in biggenvoer. Bernard Vallat, voorzitter van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE), zegt dat dit het verspreidingsrisico vergroot.

Het Franse importverbod geldt niet voor varkensvlees en andere producten voor menselijke consumptie omdat het PED-virus niet gevaarlijk is voor mensen. Frankrijk is het eerste Europese land dat uit vrees voor de ziekte de grens sluit. China en Japan hebben al wel tijdelijke maatregelen ingesteld voor de import van Amerikaanse varkens. Met de maatregel tracht Frankrijk de Europese Commissie onder druk te zetten. In april dienden de Fransen een voorstel in bij de Europese Commissie. Later in week 19 overlegt de commissie over de dreiging van PED.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden